Pohjois-Koreasta etelään paenneiden ihmisten elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. Tämän on saanut henkilökohtaisesti kokea Etelä-Koreassa seitsemän vuoden ajan asunut ompelija Kim Ryon-Hui.
Hän keskeytti torstaina Soulissa pidetyn YK:n ihmisoikeuksia koskevan lehdistötilaisuuden ja vetosi kyynelet silmissä, jotta hänet päästettäisiin takaisin Pohjois-Koreaan sukulaistensa luokse. Tapauksesta uutisoi muun muassa brittilehti The Telegraph.
– Olen Pohjois-Korean kansalainen. Minua on pidetty väkisin etelän puolella seitsemän vuoden ajan, nainen sanoi brittilehden mukaan.
Lehden mukaan ei ole epätavallista, että Pohjois-Koreasta paenneilla on vaikeuksia sopeutua elämään länsimaisittain toimivassa etelänaapurissa. The Telegraphin mukaan Kim Ryon-Hui on yrittänyt aiemmin useita kertoja päästä takaisin pohjoisen puolelle.
Nainen on muun muassa istunut vankilassa passin väärentämisestä. Hän on myös valehdellut viranomaisille vakoilleensa Etelä-Koreassa päästäkseen takaisin kotimaahansa.
The Telegraphin mukaan suurin osa Etelä-Koreasta paenneista saa puolen vuoden kuluessa saapumisestaan Etelä-Korean passin. Kim Ryon-Huille passia ei ole kuitenkaan myönnetty. Naisen mukaan Etelä-Korean tiedustelupalvelu epäilee, että hän saattaisi yrittää paeta maasta.
– Äiti ei voi olla erossa tyttärestään hetkeäkään, saati seitsemää vuotta. Se on aivan liikaa, Kim Ryon-Hui sanoi ääni väristen.
Nainen kertoi myös yrittäneensä itsemurhaa. Etelä-Korean puolelta saa matkustaa pohjoiseen vain valtion erityisluvalla, joka myönnetään vain eritystapauksissa. Maat ovat edelleen teknisesti sodassa keskenään.
The Telegraphin mukaan Pohjois-Korean hallinto on nostanut Kimin tapauksen useasti esille. Pohjois-Korea on brittilehden mukaan todennut, ettei se salli sodan erottamien perheiden yhdistämisten jatkamista, ennen kuin Kim palautetaan maahan.
Pohjois-Korea vaatii myös 12 pohjoiskorealaisen tarjoilijan palauttamista maahan. Maa väittää, että tarjoilijat kidnapattiin Kiinassa toimivasta ravintolasta.
Korean sodan jäljiltä kymmenet tuhannet yhä ikääntyneemmät ihmiset toivovat näkevänsä vielä rajan erottamat sukulaisensa, ennen kuin on liian myöhäistä.