Poikkeuksellinen ilmiö! Näin lämpimiä järvien uimavedet nyt ovat

Lämpimät säät ovat synnyttäneet runsaita sinileväkukintoja myös merialueille.

Alkaneen syksyn lämpimien säiden ansiosta sisävesien pintavedet ovat nyt huomattavasti lämpöisempiä kuin keskimäärin tähän vuodenaikaan, kertoo tiimipäällikkö Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Nousua on Syken mittauspaikoissa ollut 1,5 asteesta aina 5,5 asteeseen.

– Siinä on myös alueellista vaihtelua, hän lisää. 

Karkean jaon mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa pintavesien lämpötilat ovat Pulkkasen mukaan noin 18–20 astetta, Väli-Suomessa 16–18 ja Lapissa 12–15 astetta.

– Tilanne on hieman erikoinen siinä mielessä, että yleensähän elo–syyskuun aikana pintavesien lämpötilat alkavat laskea ilman lämpötilan jäähtyessä. Lisäksi tuulisuus vaikuttaa siihen. Mutta tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan pintaveden lämpötila on syyskuun alkupäivinä ollut nousussa, ja näyttää siltä, että se voi nousta vielä muutamien tulevien päivien aikana, Pulkkanen sanoo.

Perjantaiaamuna Haukivuoren Kyyvedellä Etelä-Savossa mitattiin pintaveden lämpötilaksi 20,1 astetta.

Myöskään Suomen merialueilla ei tarvitse vielä hytistä, sillä pintavesien lämpötila liikkuu 15:n ja 20 asteen välillä.

– Lämmin loppukesä ja tyyni sää ovat aiheuttaneet sen, että pintalämpötilat ovat aika korkeita, sanoo meriasiantuntija Anni Jokiniemi Ilmatieteen laitokselta.

Lämmintä piisaa varsinkin itäisellä Suomenlahdella. Jokiniemi mainitsee esimerkiksi Kotkan Kuusenkarin havaintopoijun, jolla on mitattu noin 20 astetta. Helsingin edustallakin lämpötila lähenee 20:tä astetta.

Perämerellä mitattiin muutama päivä sitten Hailuodossa 15 ja Oulussa 16 astetta. Perämeren keskellä aaltopoijulla on mitattu puolestaan noin 15 asteen lukemia.

Selkämeren aaltopoijulla keskellä merta lukema liikkuu 17 asteen tienoilla.

Sinileväkukintoja sekä järvissä että merellä

Lämpimät säät ovat myös pitkittäneet sinileväkukintojen esiintymistä sisävesissä, kertoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Sykestä.

–  On aika harvinaista, että syksyllä on näin runsaita kukintoja. Lämmin sää on vaikuttanut tähän. Tuulisella säällä veden sekoittuessa myös syvemmältä pohjan tuntumasta tulee lisää ravinteita levien käyttöön. Ja toisaalta, jos on ollut pitkään sateista tai voimakkaita sateita, niin valuma-alueilta voi huuhtoutua ravinteita vesistöihin, jotka myös edesauttavat levien kasvua, Vuorio sanoo.

Sinilevää tavataan lämpimien säiden ansiosta niin ikään eri merialueilla. Erittäin runsaita sinilevähavaintoja on tehty esimerkiksi Vaasan edustalla ja Saaristomerellä. Runsaasti sinilevää on puolestaan havaittu muun muassa Kotkan lähistöllä yhdellä havaintopaikalla, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Sykestä.

–  Sinileväbarometrin mukaan tällä viikolla on ollut enemmän (havaintoja) kuin keskimäärin tähän aikaan, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat