Sinilevän määrä merillä ja järvillä on jatkanut vähenemistään elokuun kulkiessa kohti loppuaan, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Sinilevää on tänä kesänä nähty järvillä keskimääräistä vähemmän viileän ja epävakaisen sään vuoksi.
Paikoin sinilevähavainnot ovat myös runsastuneet, ja Lounais-Suomen ely-keskus varoittaakin, ettei leväkausi ole vielä ohi. Oman lähirannan tilanne kannattaa tarkastaa etukäteen erityisesti merellä.
– Rannikolla sinilevätilanne voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä huomattavasti ja muuttua nopeasti, sanoo Syken tutkija Sirpa Lehtinen tiedotteessa.
Merellä sinileviä on yhä melko runsaasti veteen sekoittuneena eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Paikoin levää löytyy myös pintaesiintyminä erityisesti Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolisilla merialueilla, Suomenlahden suulla sekä eteläisellä Selkämerellä.
Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 11–16 astetta, Selkämerellä 11–18 astetta ja Saaristomerellä 17–18 astetta. Suomenlahdella pintalämmöt liikkuvat 15–18 asteen haarukassa.
Järvet astetta tavallista viileämpiä
Järvillä sinilevää on havaittu 30:llä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Näistä vain kuudella levämäärä on arvioitu runsaaksi ja yhdessä erittäin runsaaksi.
– Yleensä sinilevän esiintyminen järvissä on runsainta elokuussa, mutta tänä kesänä sinilevämäärät ovat olleet koko elokuun pienempiä kuin keskimäärin 20-vuotisen valtakunnallisen seurannan aikana, toteaa Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen tiedotteessa.
Monien järvien lämpötilat ovat astetta tavallista viileämpiä. Pintavesien lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa 16–18, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 14–16 sekä Lapissa 12–14 astetta.
Syken tiedot perustuvat satelliittikuviin, Rajavartiolaitoksen lentäjien havaintoihin ja sinileväpigmenttituloksiin, jotka kerätään Helsingin ja Tukholman välillä seilaavalle M/S Silja Serenadelle asennetulla mittauslaitteistolla.