Pohjois-Pohjanmaalla Kiimingissä alkoi tänään kolmen päivän koululakko. Lakko on hätähuuto jo lähes vuoden taistelusta väliaikaisen koulun saamiseksi sisäilmasta kärsivän koulun tilalle.
Lakon syynä ovat pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat sekä opetuksen järjestäminen tilapäisesti useissa paikoissa. Näistä aiheutuu vanhempien mielestä levottomuutta, vaaratilanteita ja epätasa-arvoa koulunkäynnissä.
MTV Uutiset oli seuraamassa lakon alkamista Kiimingin entisen kunnanviraston edessä, jonne kokoontui arviolta 80 Jokirannan koulun oppilasta ja vanhempaa. Tilaisuudessa ihmiset esittivät huolensa koulun puolesta.
– Kaupungin päättäjiä huolestuttaa oppilaiden kouluvelvollisuuden toteutuminen, mutta minusta tuntuu, kun lakon osallistumisprosentti on lähes sata, että meillä vanhemmilla on vielä isompi huoli tilanteesta ja ennen kaikkea meidän lastemme terveydestä, totesi Jokirannan koulun oppilaan vanhempi ja vanhempaintoimikunta-aktiivi, Sanna Pakanen tilaisuuden alkupuolella.
Lakon julistamistilaisuudessa huoli oli selvästi läsnä. Mikrofoniin uskaltautui myös koulun oppilaita. He vaativat paraakkikoulun rakentamista.
– Mielummin se parakkikoulu kuin täällä homekoulussa opiskeleminen. Se vaarantaa oppilaiden terveyttä ja se ei ole kyllä kenellekkään hyväksi, koska siitä saattaa jäädä ikuiset oireet ja sairaudet, kahdeksasluokkalainen Pinja Yli totesi yleisölle.
Lakkoon lähes kaikki koulun oppilaat
Jokirannan koulun 625:stä oppilaasta lähes kaikki oppilaat osallistuvat lakkoon. Koulun rehtorin, Martti Kumpulaisen mukaan koulupäivään osallistuu kymmenestä kahteenkymmenen oppilasta.
– Ihan muutama oppilas per oppitunti on ollut. Vielä on vaikea arvioida tarkkaa määrää, koska osalla alkaa koulu vasta myöhemmin, mutta 10-20 oppilaan välille se asettuu, hän kertoi MTV:lle tänä aamuna.
Yksi lakkolainen on Teemu Pakanen, hän opiskelee koulun kuudennella luokalla. Poissaolot ovat tulleet tutuiksi sairastelun takia, hänellä on ollut esimerkiksi pääkipua ja ihottumaa silmissä.
– Luokkatoverit vähän väliä valittavat, että on päänsärkyä, vähän yskää ja semmoista. Mulla itellä on tullut ihottumaa silmiin, vähän pääkipua.
Teemun mukaan sisäilmaongelman aiheuttamat vaivat alkavat olla koululla jo lähes rutiinia. Oppilaat ovat myös keskustelleet keskenään aiheesta koulun jälkeen sosiaalisessa mediassa.
– Meillä oli luokan kesken keskustelu tästä (sisäilmaongelmista) WhatsApp -ryhmässä. Päädyttiin koko luokan kesken siihen lopputulokseen, että ei oo hirveän hyvä se sisäilma.
Osalle oppilaista puhjennut jopa astma
Pakasen mukaan lapset ovat ottaneet lakon neutraalisti ja ymmärtäväisesti vastaan. Lakon aikana koululaiset tekevät muita kotitehtäviä sekä läksyjä kotonaan. Pakanen myöntääkin, että lakko on enemmänkin aikuisten yritys auttaa lapsiaan.
– Lapset kuitenkin tietävät, mistä tämä johtuu, hehän siellä ne ongelmat päivittäin näkevät.
Pakanen kertoo, että joillekin oppilaille on puhjennut jopa astma sisäilmaongelmien takia. Lisäksi oppilailla on paljon muun muassa epämääräistä kuumeilua, keuhkoputkentulehduksia, nenäverenvuotoa ja ihottumia.
– Konkreettinen esimerkki on se, että jos ysiluokkalaisen, jolle on puhjennut asta, täytyy tällä hetkellä miettiä, että mihin hän voi lähteä jatkokouluttautumaan ja töihin. Musta ne ovat aika merkittäviä ongelmia siinä vaiheessa.
– Kyllä musta tuntuu, että tämä (lakko) on meidän viimeisin ja ainoa keino, mitä me voimme tässä tilanteessa käyttää.
Lakolla toivotaan vaikutusta
Jokirannan koulun lakkotoimikunta tapasi eilen Oulun kaupungin edustajia ja samalla he luovittavat lakkovaatimuksen, jossa vaaditaan muun muassa koululle väliaikaiset yhtenäiset tilat.
– Tilanne on nyt sietämätön. Koulussa on 650 oppilasta, jotka istuvat liian pienissä, sopimattomissa ja vääränlaissa tiloissa. Me näemme, että ainoa ratkaisu on rakentaa tilapäinen parakkikoulu jo nyt, eikä vasta ensi syksynä, kuten Oulun kaupunki on ehdottanut, Sanna Pakanen painottaa.
Lakkovaatimuksen mukaan tällä hetkellä oireilun takia koulua vaihtaneita oppilaita on useita kymmeniä ja jonossa koulupaikan vaihtoa odottelee edelleen oppilaita.
– Jokirannan koulun vielä käytössä olevat tilat väistötiloineen eivät ole soveltuvia, eivätkä lain määrittämiä terveellisiä ja turvallisia oppitiloja. Oppilaiden tasa-arvoinen opiskelumahdollisuus ei toteudu, lakkovaatimuksessa todetaan.
Pakanen uskoo, että lakolla on vaikutusta vaadittujen saavutusten tavoittamiseksi.
– Kaupungin edustajat sanoivat meille eilen, että emmehän me tule tällä lakolla mitään saavuttamaan, mutta me vastasimme: meidän mielestä me ollaan saavutettu jo aika paljon, koska me ollaan saatu kaupungin päättäjät heidän omasta tahdostaan istumaan meidän kanssa kasvotusten pöytään.
Lakon pituutta Pakanen ei osaa vielä arvioida. Alustavasti sen on suunniteltu kestävän perjantaihin.
– En pysty 650 vanhemman puolesta päättämään, loppuuko lakko nyt perjantaihin, mutta jos ajatellaan, että meillä on lähes kaikki koulun vanhemmat ja oppilaat mukana tässä, niin eihän me ihan kevyin perustein tässä mukana olla.
Lakkoväki pitää yhteyttä muun muassa lakon omien nettisivujen, sosiaalisen median ja jokaisen luokan yhteysvanhemman kautta. Pakanen kiitteleekin vanhempien aktiivista osallistumista.
– Veikkaan, että se on tämä yhteinen huoli, joka sitouttaa porukkaa.