Lapsen vieraannuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa lapsen vieraannuttamista tutkitaan osana pahoinpitelytutkintaa.
Poliisi ei kommentoi tapausta enemmän vedoten esitutkinnan keskeneräisyyteen ja tapauksen liittymiseen henkilöiden yksityiselämään.
Lapsen vieraannuttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa eroperheen vanhempi pyrkii vieraannuttamaan lasta toisesta vanhemmastaan. Keinona käytetään esimerkiksi vanhemmasta pahan puhumista ja tämän haukkumista.
Vieraannuttamisen pitää vahingoittaa lasta ollakseen rikos
Vieraannuttaminen ei ole itsessään rikos, mutta nyt tutkinnassa olevassa tapauksessa epäillään, että vieraannuttaminen olisi aiheuttanut lapsen henkiselle terveydelle haittaa. Myös henkinen väkivalta voi täyttää pahoinpitelyn kriteerit.
– Pelkkä pahan puhuminen ja haukkuminen ei ole pahoinpitely, vaan täyttääkseen pahoinpitelyn tunnusmerkistön vieraannuttamisen pitää vaikuttaa lapsen kehitykseen, tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo MTV Uutisille.
Tutkinnanjohtaja törmäsi termiin ensi kertaa
Tutkinnanjohtaja kertoo, että teon henkinen luonne tuo haasteita koko tutkinnalle, sillä arvioitavana on, mitkä seikat ovat aiheutuneet lapsen vieraannuttamisesta, mitkä jostain muusta. Apuna käytetäänkin lasten terveyden asiantuntijoita, jotka arvioivat lapsen tilanteen.
Tutkinnanjohtaja kuvailee tutkintaa todella poikkeukselliseksi ja kertoo törmänneensä ylipäänsä vieraannuttamiseen terminä ensimmäistä kertaa. Aiemmin aiheesta on kirjoitettu poliisissa ainakin vuonna 2018.
Yleensä eroperheiden väliset, lapseen kohdistuneet rikosepäilyt koskevat hänen mukaansa fyysistä kaltoinkohtelua, kuin nipistämistä tai tukistamista. Niiden selvittäminen on myös helpompaa, sillä esimerkiksi fyysisestä väkivallasta aiheutunut mustelma on paljon helpompi todentaa kuin henkinen vamma.
Poliisista ei osata kommentoida, milloin esitutkinta valmistuu.