Poikkeuksellisella tarmolla Oulun yliopistolta tutkijan töitä jahdannut nainen määrättiin laajennettuun lähestymiskieltoon. Lähestymiskieltoa haki yliopistolla tutkijana työskentelevä mies, jota nainen häiriköi lähes puolen vuoden ajan.
Tutkija oli tavannut naisen alun perin jo noin 10 vuotta sitten tutkimuskeskuksessa. Kenties tämän vuoksi nainen otti mieheen yhteyttä jälleen vuonna 2016.
Marraskuussa 2017 naisen yhteydenotot muuttuivat häiritseviksi.
Lähestymiskieltoa hakeneen miehen mukaan nainen aloitti häiriköinnin tekstiviestein ja sähköpostein, mutta myös internetin LinkedIn- ja Researchgate-palveluissa.
Viime tammikuussa nainen ilmestyi yllättäen tutkijan kodin luokse. Nainen soitti ovikelloa ja kierteli rakennusta niin, että paikalle jouduttiin kutsumaan poliisi.
Viranomaisen väliintulo ei kuitenkaan lannistanut naista. Sama tilanne toistui heti seuraavana päivänä.
Vaati maksamaan laskuja ja tuli iholle
Kevään aikana nainen vieraili kutsumatta useamman kerran myös Oulun yliopistolla, missä hän oli lähestynyt opiskelijoita, vaatinut näitä maksamaan laskujaan sekä kinunnut töitä.
Myös mieheen kohdistunut häiriköinti jatkui. Lisäksi nainen oli käyttänyt tutkijan kotiosoitetta omanaan sekä lähettänyt miehelle laskun maksettavaksi.
Mies teki naisesta rikosilmoituksen.
Vielä tämänkin jälkeen nainen ilmestyi yliopistolle. Miehen mukaan nainen ”tuli iholle”, vaati huomiota ja seuraili häntä rakennuksen käytävillä. Nainen kertoi tarvitsevansa töitä ja olevansa pätevä.
Juoksi auton perässä
Yksi viimeisistä välikohtauksista sattui, kun mies oli eräänä päivänä lähdössä kotiin. Nainen oli tuolloin odottamassa miestä yliopiston parkkipaikalla. Kun mies poistui paikalta, nainen juoksi tämän auton perässä.
Kun mies ennätti kotiin ja oli jälleen lähdössä liikkeelle autollaan, nainen jatkoi perässä juoksua.
Mies kertoi oikeudelle, että naisen käytöksen vuoksi yksi hänen lapsistaan ei enää uskaltanut olla yksin kotona.
Tutkijan helpotukseksi häiriköinti kuitenkin lakkasi lopulta.
Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että nainen oli jossain vaiheessa käännytetty takaisin kotimaahansa. Vaikka nainen oli ilmeisesti palannut Suomeen, tutkijan huhtikuussa saama sähköpostiviesti jäi naisen viimeiseksi yhteydenotoksi.
Nainen oli surullinen ja pahoillaan
Miehen hakemaa lähestymiskieltoa puitiin Oulun käräjäoikeudessa viime keväänä. Nainen kertoi tuolloin, ettei ollut ymmärtänyt loukanneensa miestä ja tämän perhettä.
Omien sanojensa mukaan hän oli lähestymiskieltohakemuksen jälkeen erittäin surullinen ja pahoillaan.
Nainen myös kertoi, että hänen pyrkimyksenään oli ainoastaan päästä keskusteluyhteyteen miehen kanssa, sillä tämä oli ainoa henkilö, jonka hän tunsi Oulusta.
Käytöstään hän puolusti sillä, että hän oli ollut viime syksynä ”erittäin hankalassa elämäntilanteessa” ja univajeen vuoksi ”mieleltään erittäin herkässä tilassa”.
Hän oli kuitenkin vakaasti siinä uskossa, että hänellä olisi vielä mahdollisuus päästä töihin Oulun yliopistolle.
Lähestymiskiellon rikkominen voi tuoda vankeutta
Oulun käräjäoikeus katsoi toukokuussa, että lähestymiskielto on perusteltu, ja että se on syytä määrätä laajennettuna. Nainen yritti valittaa päätöksestä Rovaniemen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa.
Rovaniemen hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa eilen.
Hovioikeuden päätöksen myötä voimaan jäänyt lähestymiskielto tarkoittaa, että nainen ei saa ottaa mieheen mitään yhteyttä. Yhtä lailla kiellettyä on henkilön seuraaminen tai tarkkaileminen.
Koska lähestymiskielto on laajennettu, nainen ei saa myöskään oleskella miehen kodin tai työpaikan läheisyydessä. Jos nainen rikkoo kieltoa, hänet voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään vuodeksi.
MTV Uutisten tavoittama Oulun yliopiston tutkija ei halunnut kommentoida tapausta. Hänen mukaansa kyse oli yksittäistapauksesta, joita tulee "tässä ympäristössä aina silloin tällöin".