Helsingin kaupunginvaltuutetun sähköpyörätapaus herätti runsaasti julkista keskustelua, mutta pelkästään sen perusteella esitutkintaa ei voida aloittaa. Näin summaa Helsingin poliisi, joka ei aloita tapauksesta esitutkintaa.
Vihreiden varapuheenjohtajana ja kunnallispoliitikkona toimiva Fatim Diarra sai pyörävalmistaja Helkamalta noin 3 000 euron arvoisen sähköpyörän vastineeksi siitä, että hän kirjoittaa pyörän käyttökokemuksesta päivityksiä sosiaaliseen mediaan.
Tapauksesta syntyi kiivas keskustelu siitä, saako poliittinen toimija osallistua tällaiseen sisältöyhteistyöhön.
Poliisi vastaanotti sivullisilta lukuisia ilmoituksia ja käynnisti asiasta esiselvityksen. Virkavallan mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.
– Esiselvityksen perusteella valtuutettu ei ole osallistunut pyörän antanutta yritystä tai sähköpyöriä koskevien hankinta-asioiden valmisteluun tai päätöksentekoon eikä hänellä ole ole ollut mahdollisuutta edes vaikuttaa tällä valtuustokaudella kaupungin sähköpyöräilyn kehittämistä koskeviin yleisempiin ratkaisuihin, poliisin tiedotteessa täsmennetään.
Poliisi joutui arvioimaan, olisiko tapauksessa täyttynyt esimerkiksi lahjusrikkomuksen tunnusmerkistö. Luottamustoimen ja pyörävalmistajayhteistyön välillä ei kuitenkaan ilmennyt luottamustoimiin liittyviä kytköksiä.
Poliisi huomauttaa tiedotteessaan, että pelkästään asian herättämän runsaan keskustelun vuoksi esitutkintaa ei myöskään voida aloittaa.
Kun julkinen keskustelu asiasta kiihtyi elokuun lopussa, Diarra ilmoitti Twitterissä ostavansa pyörän itselleen ja purkavansa yhteistyösopimuksen.