Kansanedustajalta raskaita syytöksiä Koneen Säätiölle Elokapinan tukemisesta – vaatii rahoituksen syyniä

Perussuomalaisten kansanedustajan mukaan on perusteltua väittää, että Koneen Säätiö on rahoituksellaan epäsuorasti vastuussa Elokapinan viimeaikaisista rikoksista.

Perussuomalaisten kansanedustajan Sanna Antikaisen mukaan Koneen Säätiön rahoitusta olisi tutkittava. Antikaisen näkemys juontaa viime syksyyn, jolloin Koneen Säätiö myönsi Elokapinalle 200 000 euroa hankkeeseen, joka sisälsi taideperformansseja, mielenosoituksia ja keskustelutilaisuuksia. Antikaisen mukaan Elokapina käytti kyseistä rahoitusta eiliseen Eduskuntatalon töhrintään. 

– Elokapina lupasi käyttää varat laillisiin tarkoituksiin. Eilinen isku todistaa jälleen kerran, ettei anarkistijärjestö täytä lupauksiaan laillisesta toiminnasta, Antikainen kirjoittaa. 

Koneen Säätiö ilmoitti pian iskun jälkeen viestipalvelu X:ssä, ettei heidän myöntämäänsä rahoitusta käytetty Eduskuntatalon töhrimiseen.  

– Tosiasia kuitenkin on, ettei Koneen Säätiöllä ole käytännön mahdollisuuksia valvoa rahojen käyttöä. Miksi säätiö ylipäätään rahoittaa järjestöä, jonka toiminta on toistuvasti häirinnyt yhteiskuntarauhaa ja johtanut jopa poliisitoimiin, Antikainen lataa tiedotteessa. 

Hän myös huomauttaa, että keväällä Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin tapaus, jossa Elokapinan aktivistille myönnettyä apurahaa epäiltiin käytetyn petokseen liittyvään laittomaan toimintaan.

Antikainen viitannee Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltyyn väitettyyn petosasiaan, jossa oikeus hylkäsi syytteet. Ketään ei tuomittu petoksesta.

Antikainen: Koneen Säätiötä ei kiinnosta

Antikaisen mukaan on kuitenkin perusteltua väittää, että Koneen Säätiö on rahoituksellaan epäsuorasti vastuussa Elokapinan viimeaikaisista rikoksista.

– Vaikka säätiö väittää tukeneensa vain laillisia toimenpiteitä, rahoitus mahdollistaa samalla anarkistijärjestön vapauttamaan muita resurssejaan laittomiin toimiin. 

Antikainen on saanut Koneen Säätiön viestinnästä sellaisen kuvan, että säätiötä ei kiinnosta sen tukemien järjestöjen toiminnan luonne.

– Voidaan jopa kysyä Koneen Säätiön vastausten perusteella, olisiko säätiö valmis myöntämään rahoitusta myös muille, jopa järjestäytyneille rikollisjärjestöille kuten moottoripyöräjengeille, kunhan varat käytetään näennäisesti laillisiin tarkoituksiin?

Antikainen myös toteaa tiedotteessa, että verottajan on syytä tutkia, täyttääkö Koneen Säätiö yleishyödyllisen säätiön kriteerit. Lisäksi hän vaatii, että Patentti- ja rekisterihallitus tekee oman arvionsa, toimiiko säätiö omien sääntöjen mukaisesti. 

Oikaisu 26.9. kello 15.50: Artikkelissa viitattiin aiemmin väärään syytekohtaan, tosiasiassa kyse oli petossyytteestä. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat