Poliisi julkaisi kuvan moporatsian saaliista: Tämä puoliksi jarruton "Manki" kulki konstaapelin alla 80 km/h

Länsi-Uudenmaan poliisi järjesti perjantaina mopoihin ja moottoripyöriin kohdistetun tehovalvonnan. Saldona oli lukuisia rikkeitä, joista osa kielii vakavasta välinpitämättömyydestä.

Mopoilukausi on pyörähtänyt jälleen käyntiin. Poliisin liikenneryhmät tarkastivat perjantaina 24. huhtikuuta mopoja ja moottoripyöriä Espoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon alueella. Monen nuoren alta löytyi viritetty mopo. 

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo jakaneensa tarkastusten seurauksena 23 sakkoa ja 18 valvontailmoitusta. Lisäksi kolme kuljettajaa menetti ajo-oikeutensa, viisi mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi ja 13 moposta lähti kilvet. Poliisi joutui puuttumaan myös liian suuriin kokoontumisiin.

Kaikkein räikeimmässä tapauksessa Honda Monkey -mallisesta moposta puuttui kokonaan etujarru. Poliisin testaaman puoliksi jarruttoman "Mankin" nopeus ylsi 80 kilometriin tunnissa.

– Nuorten asenteissa on huomattavan paljon parantamisen varaa mopokulttuuriin liittyen. Vieläkin on havaittavissa liikaa välinpitämättömyyttä, mikä koskee sekä nuoria itseään että heidän vanhempiaan, harmittelee ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Ilmoituksia myös häiriöistä

Ylikomisario Aapo Isoahon mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitos saa keväisin ja kesällä kansalaisilta runsaasti palautetta ja valvontapyyntöjä koskien mopoilijoiden häiritsevää tai peräti vaarallista ajoa. Poliisi onkin katsonut tarpeelliseksi tehostaa valvontaa myös näiltä osin.

– Käytännössä valvonnassa puuttumiskynnys on alhainen ja rikkomuksesta seuraamuksena on vähintään rikesakko. Vakavammalla rikkomuksella on usein vaikutuksia myös nuoren ajo-oikeuteen, mikä kesän alkaessa varmasti harmittaa, Isoaho muistuttaa.

Poliisi tulee jatkamaan kaksipyöräisiin kohdennettua tehostettua valvontaa kevään aikana.

Mopon virittäminen on edelleen laitonta

Lain mukaan mopon suurin sallittu nopeus on 45 kilometriä tunnissa, mutta virittäminen on yleistä. Vanhempien olisikin hyvä muistaa, että "vähän viritettyä" mopoa ei ole olemassakaan, vaan mopo on aina joko laillinen tai laiton.

Liikenneturvan mukaan virittämisestä kyseleminen mopoilevalta nuorelta on tärkeä välittämisen merkki. Taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa lopulta aina lapsen huoltaja.

Lähde: Poliisi, Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat