Mopopoika kaahasi 6-vuotiaan päälle koulun pihalla Espoossa – pikkupojalle vakavat vammat

Äiti oli juuri hakenut 6-vuotiaan poikansa esikoulusta ja ehdotti tälle juoksukilpailua autolle. Äkisti koulurakennuksen nurkan takaa ilmestyi kaksi mopoa, joista toinen törmäsi pieneen esikoululaiseen.

Pikkupoika raahautui mopon mukana metrin tai parin matkan. Äiti ryntäsi poikansa luokse ja otti itkevän lapsen syliinsä. Ambulanssi kuljetti pojan sairaalaan.

Pikkupoika sai törmäyksessä kallonmurtuman, kuhmuja päähänsä sekä ruhjeita vatsaansa, selkäänsä sekä jalkoihinsa.

Onnettomuus tapahtui viime marraskuussa Espoossa koulun pihalla, jossa on kiellettyä ajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla. Alueella on liikennemerkkejä asiasta.

Jutun alussa oleva video näyttää, kuinka tilanne eteni.

Onnettomuusmopoa kuljetti 15-vuotias poika ja hänen kyydissään oli toinen samanikäinen nuori. Kyytiläinen sai mopon kaatumisessa vammoja polveensa.

Mopopoika oli jarruttanut lapsen nähdessään, muttei pystynyt estämään törmäystä.

Pyysi anteeksi esikoululaiselta

Mopopoika kertoi oikeudessa, että luuli iltapäiväkerhon jo päättyneen siltä päivältä. Tapahtuma-aikaan hän ei ollut havainnut koulun pihalla ihmisiä.

Pikkupojan äidin pyynnöstä mopopoika oli käynyt tapahtuman jälkeen pyytämässä anteeksi 6-vuotiaalta.

Poliisin arvion mukaan törmäys tapahtui noin 40 kilometrin tuntivauhdissa. Käräjäoikeus kuitenkin arvioi, että törmäyshetkellä mopon nopeus oli 25–30 kilometriä tunnissa.

Oikeus piti yksiselitteisenä, ettei koulun pihalla saanut ajaa mopolla. Oikeuden mukaan 15-vuotiaan olisi pitänyt myös ymmärtää, että pihalla saattoi liikkua kävelijöitä.

Mopopoika ei oikeuden mukaan hidastanut lainkaan lähestyessään rakennuksen kulmaa, vaikka kulman taakse ei ollut esteetöntä näkymää.

Törkeää huolimattomuutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että 15-vuotias mopopoika syyllistyi tilanteessa törkeään liikenteenvaarantamiseen ja vammantuottamukseen.

Oikeus tuomitsi mopopojan nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista 60 päiväsakkoon.

Vakuutusyhtiö maksoi 6-vuotiaalle kivusta ja särystä 1 200 euroa. Oikeus katsoi, että tämä on riittävä korvaus hänen vammoistaan.

Oikeus velvoitti mopopojan kuitenkin korvaamaan uhrin oikeudenkäyntikuluina reilut 1 500 euroa ja vakuutusyhtiölle noin 2 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat