Sekavasti käyttäytynyt poliisi häiriköi suurlähettilään asunnolla Helsingissä – vakava hengen ja terveyden vaara: "Konstaapeli on vapaa-ajallaan hölmöillyt"

Sekavasti käyttäytynyt poliisihenkilö aiheutti perjantaina aamuyöstä poliisioperaation Helsingin Lauttasaaressa ja Kuusisaaressa, kertoo Helsingin poliisilaitos.

Etelä-Afrikan suurlähetystöstä ilmoitettiin kolmen jälkeen aamuyöstä hätäkeskukseen oudosti käyttäytyvästä miehestä. Poliisipartiot löysivät miehen ajoneuvon Japanin suurlähettilään virka-asunnon läheltä hetkeä myöhemmin.

Miehen kerrotaan pyrkineen sisään suurlähettilään virka-asuntoon. Suurlähetystön henkilökuntaan kuuluva työntekijä joutui miehen kanssa käskikähmään.

"Konkreettinen uhka"

Poliisin tilannearvion mukaan tilanteessa oli vakava hengen ja terveyden vaara, jonka vuoksi poliisi päätti ryhtyä miehen välittömään kiinniottoon.

– Siinä tilanteessa on ollut konkreettinen uhka, syyttäjätutkinnanjohtaja Juha-Mikko Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan ei ole vielä tietoa, oliko poliisi päihteiden vaikutuksen alaisena.

– Tutkinta on ihan täysin levällään. Alkutoimet on vasta saatu liikkeelle.

Koska epäilty on poliisihenkilö, asia siirretään poliisirikostutkintaan. Miestä epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, vahingonteosta ja pahoinpitelystä.

Hämäläinen ei tässä vaiheessa kerro, mistä yksiköstä rikoksista epäilty poliisi on.

– Kyseessä on konstaapeli, joka on vapaa-ajallaan hölmöillyt, Hämäläinen sanoo.

Syyttäjällä on jo jonkinlainen käsitys motiivista, mutta hän ei vielä paljasta sitä. Terrorismia ei kuitenkaan epäillä.

Diplomaattinen immuniteetti voi muodostua ongelmakohdaksi 

Tunkeutujaa epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Pahoinpitely liittyy käsikähmään ja vahingonteko siihen, että tapahtumien yhteydessä miehen epäillään vahingoittaneen jotakin irtainta omaisuutta.

Poliisi ottaa aikanaan kantaa siihen, millaisia muita seuraamuksia rikoksista epäillylle poliisille tulee.

– Poliisilla on yleisellä tasolla korkeammat käyttäytymisvaatimukset myös vapaa-ajallaan, kuin tavallisella kansalaisella, Hämäläinen toteaa yleisellä tasolla.

Asiassa tulee väistämättä pohdittavaksi myös se, onko paikalle kutsuttuna tullut poliisi saanut mennä suurlähettilään virka-asunnon alueelle. Myös virka-asunto kuuluu diplomaattisen immuniteetin piiriin. Mahdolliset vaatimukset tässä asiassa kuuluvat Japanin valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat