Tulevana viikonloppuna kannattaa varautua taas ruuhkiin, kun liikennettä on juhannuksesta johtuen useilla teillä tavallista viikonloppua enemmän. Reiteistä, tietöistä ja sääolosuhteista kannattaakin ottaa selvää etukäteen.
Poliisi valvoo ja turvaa juhannuksen liikennettä sekä teillä että vesillä. Juhannuksen meno- ja paluuliikenteessä valvonnan kohteina ovat erityisesti ajonopeudet, ohitukset ja etäisyydet edellä ajavaan. Vesillä valvotaan kuljettajan kuntoa ja veneen turvavarusteita. Pelastusliivejä kannattaa pitää päällä aina veneessä oltaessa.
– Normaaliin viikonloppuun verrattuna rattijuopumukset ovat perinteisesti olleet yleisempiä juhannusajan kaikkina päivinä. Poliisin tavoitteena onkin ennalta estää päihteiden vaikutuksen alaisena ajamista ja rattijuopumusonnettomuuksia näkyvän valvonnan avulla, sanoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta.
Poliisi muistuttaa, että turvallisesti sujuvaan lomamatkaan on varattava riittävästi aikaa. Pidemmän ajomatkan aikana korostuvat kuljettajan vireystilan ja ajamiseen keskittymisen merkitys. Ruuhkaliikenteessä on tärkeää pitää etäisyydet riittävinä ja välttää turhia ohituksia.
Ruuhkahuippu torstaina
Juhannusajan menoliikenne ajoittuu suurelta osin torstaille 18.6. ja jonkin verran perjantaille 19.6. Menoliikenne on ruuhkainen torstaina klo 11–20, paikoin jopa pidempään. Ruuhkatuntien aikana liikenne on jonoutunutta monin paikoin ja nopeus saattaa laskea 10–40 km/h normaalia alemmaksi. Juhannuksen paluuliikenne keskittyy sunnuntaille 21.6. ja on vilkkaimmillaan klo 10–21.
Suuren liikennemäärän takia onnettomuudet ja pienemmätkin liikenteen häiriöt tai haastavat sääolosuhteet johtavat ennustettua pahempaan ruuhkautumiseen. Vaikka sääolosuhteita tai liikennettä on mahdotonta ennustaa varmuudella, pienellä ennakoinnilla saattaa välttyä matkan turhalta venymiseltä.
– Etukäteen kannattaa tarkistaa sääennuste ja ruuhkattomin reitti määränpäähän. Kannattaa myös tutustua etukäteen mahdollisiin tietöihin ja etsiä tarvittaessa korvaava reitti. Ennustettuina ruuhka-aikoina on moni muukin liikkeellä. Siksi lyhyin matkareitti ei välttämättä ole nopein, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.
Näillä seuduilla pahimmat tietyöhaitat
Vaikka tietyöt yleensä keskeytetään juhannuksen ajaksi, kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida niiltä poistaa. Liikennettä haittaavien tietöiden alueilla voi olla tietyön ajaksi alennettu nopeusrajoitus tai kaistoja on mahdollisesti kavennettu tai jopa suljettu. Liikenne on saatettu myös ohjata kiertotielle. Helsingin seudulla (Helsinki–Espoo–Vantaa) on juhannuksen aikaan käynnissä tietöitä Kehä III:n ja valtatie 7:n liittymässä ja sen ympäristössä, Kehä III:lla Lentoasemantien liittymässä, Länsiväylällä (kantatie 51) Suomenojan liittymässä, Turunväylällä (valtatie 1) Espoossa välillä Tuomarilan liittymä – Kehä II:n liittymä, Tuusulan väylällä (valtatie 45) välillä Kehä I:n liittymä – Kehä III:n liittymä sekä valtateiden 4 ja 7 (Lahdenväylä-Porvoonväylä) liittymässä.
Muita liikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä Etelä-Suomen ruuhkaisimmilla pääteillä ovat mm. siltatyömaa valtatiellä 3 Tampere–Vaasa-välillä Ikaalisissa, valtatiellä 9 välillä Tampere–Jyväskylä Orivedellä tievalaistustyö, valtatiellä 5 Mikkelissä tienparannustyö ja valtatiellä 7 Kotka–Hamina-välillä tienrakennustöitä ja siltatyömaita. Turun saariston lautoille on pitkät jonot koko juhannusviikonlopun ajan. Tarkat tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä voi tarkastaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.
Tyypillinen juhannussää: sadekuuroja
Juhannuksena kannattaa varautua myös muuttuviin sääoloihin. Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen juhannuksen viettoon ja etenkin vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse yllättämään. Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen. Paikalliset sade- ja ukkoskuurot ovat myös juhannuksen aikaan mahdollisia. Tarkemmat sääennusteet saat osoitteesta mtv.fi/saa.