Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, miten autoilijan kannattaa toimia, jos hänet määrätään ajokieltoon.
Poliisi määrää kuljettajan tarvittaessa ajokieltoon siksi, että siten turvataan kuljettajan ja muiden tielläliikkujien henkeä ja terveyttä.
Ajokiellossa ei luonnollisestikaan saa ajaa autoa. Asianosaisella on kuitenkin oikeus tulla kuulluksi, poliisi muistuttaa.
Ajokieltoon määrätyn kannattaa lähettää lausuma ajo-oikeuden tarpeesta asuinpaikan poliisilaitokselle hyvissä ajoin – kuitenkin viimeistään kolmen viikon kuluttua rikosasiassa annetusta ratkaisusta, poliisi suosittelee.
Ajokiellon pituuteen nimittäin vaikuttaa paitsi esimerkiksi ajokieltorikoksen vakavuus ja aiemmat ajokieltorikokset, myös kiellon vaikutukset ihmisen toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen.
Lue myös: Onnibus-kuski kaahasi lähes sokkona moottoritiellä, matkustajat kauhuissaan – sitten tömähti: "Suurin osa jäi kyydistä pois"
Törkeys lisää aikaa
Törkeiden ajokieltorikosten osalta ajokiellon kesto tosin on harvoin alle puolen vuoden mittainen, vaikka kyseessä olisi ensikertalainen, poliisi kertoo.
Poliisi muistuttaa myös, että vaikka ajokielto olisi päättynyt, ei ajo-oikeus palaudu ilman asiointia poliisiasemalla.
Rikosperusteinen ajokielto voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos on syyllistynyt toistuviin liikennerikkomuksiin, rattijuopumukseen tai jos vaarantaa liikenneturvallisuutta vakavaa piittaamattomuutta osoittaen.
Lue myös: "Onneksi jalankulkija oli valppaana" – rattijuoppo tuomittiin tästä läheltä piti -tilanteesta käräjäoikeudessa
Lue myös: Ovatko nastattomat talvirenkaasi ajan tasalla? Tämä merkintä vaaditaan jo ensi vuonna
Lue myös: Kolme hurjaa ylikuormaa tarttui poliisin haaviin Helsingissä: "Ajoneuvo takavarikkoon, kunnes maksoi"
Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!
Lähde: Poliisi