Poliisi voi olla pahoissa ongelmissa, jos turvapaikanhakijoiden määrä jatkaa rajua kasvuaan. Etenkin turvapaikkatutkinta vie jo nyt runsaasti poliisin työaikaa ja laitoksilla on ollut hankaluuksia saada palkattua töihin lisää poliiseja niin paljon kuin on haluttu. Vailla työtä olevien poliisien määrä hupeni ennen kuin poikkeuksellisen suurista turvapaikanhakijaluvuista oli edes tietoa.
– Meillä käytettiin työttömien reservi jo alkuvuodesta. Tammikuussa oli vielä 190 työtöntä, ja tällä hetkellä ollaan työvoimapulatilanteessa, sanoo Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkö Tiina Eränkö.
Ensi vuosi näyttää vaikealta, sillä uusia poliiseja valmistuu vain alle 60 – mikä on paljon vähemmän kuin eläkkeelle siirtyy. Normaalina vuonna valmistuvia on noin 300. Rajun pudotuksen syynä on lähinnä tutkintouudistus ja siihen liittyvä katko opiskelijoiden sisäänotossa.
– Ei tällaista tilannetta ole pystytty ennakoimaan, kun on suunniteltu näitä koulutusmääriä, Eränkö kertoo.
Jonossa satoja kuulemisia
Koska uudet valmistuvat poliisit eivät yksin riitä kattamaan työruuhkista johtuvaa lisäkäsien tarvetta, täytyy apuja hakea sisäisillä siirroilla, houkuttelemalla eläkeläispoliiseja töihin ja palkkaamalla siviilejä turvapaikkatutkintaa avustaviin tai muihin tehtäviin. Näitä erilaisia keinoja on jo laitoksilla käytetty.
STT:n soittokierroksen perusteella turvapaikkatutkintaan on siirretty väkeä muun muassa rikostutkinnasta. Helsingissä tehtäviin on osallistunut niin päivittäis-, talous- kuin väkivaltarikospuolen väkeä.
– Tämä tietenkin vaikuttaa niin, että tutkinta-ajat pitenevät ja juttuja joudutaan jättämään seisomaan vähän pidemmäksi aikaa, sanoo poliisipäällikkö Lasse Aapio.
Helsingissä on tällä hetkellä jonossa noin 900 turvapaikkakuulemista, kun pahimmillaan luku on ollut noin 1 700. Hämeen poliisissa määrä on 950.
Myös esimerkiksi Itä-Uudellamaan poliisissa on ruuhkaa.
– Turvapaikkatutkinnan haaste muodostuu siitä, että useimmat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat puhuvat äidinkielenään arabiaa. Arabian kielen tulkkeja on saatavissa vain rajoitetusti ja heitä tarvitsee poliisin lisäksi omiin kuulemisiinsa myös esimerkiksi Maahanmuuttovirasto, sanoo apulaispoliisipäällikkö Tapio Lakanen.
Turvapaikkatutkinnan venyminen tarkoittaa, että käsittelyn kokonaisaika kasvaa ja turvapaikanhakija joutuu odottamaan kauemmin päätöstä. Tämä saattaa lisätä turhautumista ja tuoda sitä kautta ongelmia.
Partiointia lisätty
Vastaanottokeskuksissa on ollut jo nyt jonkin verran välikohtauksia, joihin poliisi on joutunut puuttumaan. Esimerkiksi Helsingissä, Itä-Uudellamaalla ja Hämeessä on ollut tappeluita, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja alkoholin aiheuttamia häiriöitä. Päihtyneitä ja rikoksesta epäiltyjä turvapaikanhakijoita on viety putkaan.
– Näpistyksiä kauppaliikkeistä ja kauppakeskuksissa naisten ahdistelua on havaittu, kertoo Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Pekka Partanen.
Oma lukunsa ovat suomalaisten turvapaikanhakijoihin kohdistama häiriköinti ja rikollinen toiminta. Esimerkiksi Lammilla ja Kouvolassa yritettiin polttaa turvapaikanhakijoiden majapaikka. Lahden Hennalassa turvapaikanhakijoita päin heiteltiin kivillä ja ilotulitusraketeilla.
– Partiointia on lisätty vastaanottokeskusten läheisyydessä kaikkina vuorokauden aikoina, sanoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista.