Norjan poliisi kiihdyttää ajojahtiaan epäiltyjen murhaajien kiinnisaamiseksi Anne-Elisabeth Hagenin tapauksessa. Anne-Elisabethin aviomies on miljardööri Tom Hagen, joka on yksi Norjan rikkaimmista henkilöistä.
Norjan poliisi on kuulustellut yhteensä 150 henkilöä parin viime kuukauden aikana. Koko kahdeksan kuukautta kestäneen tutkinnan aikana on kuulusteltu 400 henkilöä, joten tahti kiityy. Mielenkiintoisin johtolanka on edelleen osin ruotsiksi ja norjaksi kirjoitettu uhkauskirje.
– Meillä saattaa olla etsimämme tekijät ja vastaukset kysymyksiimme keräämässämme aineistossa, tutkinnanjohtaja Tommy Brøske sanoi norjalaislehti VG:lle.
Anne-Elisabeth Hagen katosi viime vuoden lokakuussa. Poliisi tutkii tapausta nyt murhana, vaikka aluksi uskottiin kyseessä olevan kidnappaus.
16:15Video: Norjan poliisi piti tiedotustilaisuuden kadonneen Anne-Elisabeth Hagenin tapauksesta viime tammikuussa.
Kahdeksan kuukautta katoamisen jälkeen poliisilla on yhä neljä pääteoriaa: murha, itsemurha, kidnappaus ja vapaaehtoinen katoaminen. Murha on niistä tutkijoiden mukaan todennäköisin, koska he ovat yhä vakuuttuneempia siitä, että väitetty kidnappaus oli lavastettu.
Kuukausien etsintätyön ja satojen kuulustelujen jälkeen poliisi uskoo, että vastaus mysteeriin löytyy jo olemassa olevista tutkintamateriaaleista.
Vaihtoehtoja ei vielä voida sulkea pois
Keskiviikkona 31. lokakuuta 2018 Tom Hagen saapui tyhjään kotiin. Hänen vaimonsa ei ollut paikalla, mutta hän löysi osin ruotsiksi ja norjaksi kirjoitetun kirjeen, jossa vaadittiin 90 0000 norjan kruunun arvosta kryptovaluutta Moneroa. Kirjeessä uhattiin tappaa Anne-Elisabeth, jos hän menee poliisin puheille.
Anne-Elisabeth ja Tom Hagenin kotitalo noin 15 kilometrin päässä Oslosta.
Poliisin mukaan uhkauskirjeessä käytetty A4-paperin analyysi on tuonut poliisit lähemmäksi ratkaisua. Poliisi uskoo nyt tietävänsä, missä kyseistä paperia myydään, eikä paikkoja ole montaa. Poliisi julkisti hiljattain, että he analysoivat myös kirjekuoren, jonka sisällä uhkauskirje oli.
Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa murhana, koska väitetyistä kidnappaajista ei ole kuulunut pitkään aikaan, eivätkä he ole ilmaisseet Anne-Elisabethin olevan elossa. Sieppausta pidetään yhä vaihtoehtona lähinnä uhkauskirjeen vuoksi, mutta tutkijat uskovat, että kyseessä on lavastettu sieppaus.
Vapaaehtoinen katoaminen ja itsemurha pysyvät myöskin vaihtoehtojen joukossa, kunnes ne voidaan poissulkea varmasti.
Päivitetty 31.10.2019: Korjattu virhe kirjeessä mainitusta lunnassummasta. Vaadittu summa oli 90 000 000 norjan kruunua, ei 90 000, kuten jutussa aiemmin sanottiin.