Poliisi, Rikosuhripäivystys ja Ensi- ja turvakotien liitto aloittivat marraskuussa tehokampanjan perheväkivallan kitkemisessä. Poliisista muistutetaan, ettei lähisuhdeväkivalta ole koskaan perheen sisäinen asia.
– Väkivalta tai sen uhka heikentää usein kykyä toimia. Rikoksen uhrit kertovat toisinaan toivoneensa, että esimerkiksi naapuri olisi hälyttänyt väkivaltatilanteeseen apua, koska itse ei ole pystynyt. Näin tulisikin menetellä, eli soittaa hätäkeskukseen, jos esimerkiksi kuulee väkivallan ääniä naapurista. Soitto voi pelastaa jopa ihmishengen. Lähisuhdeväkivalta ei ole perheen sisäinen asia, se on rikos, muistuttaa poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.
Poliisi, Rikosuhripäivystys ja Ensi- ja turvakotien liitto julkaisevat marraskuussa sosiaalisen median kanavillaan Kuule hätä -julkaisun, joka muistuttaa avun merkityksestä lähisuhdeväkivaltakierteen pysäyttämisessä. Poliisin nettisivuilta voi lukea myös tarkemmin, miten puuttua lähisuhdeväkivaltaan.
– Väkivallasta kerrotaan usein helpommin ystävälle tai muulle läheiselle kuin ammattilaiselle tai poliisille. Samalla ulkopuolisen on hyvä ymmärtää, että väkivalta on monisyinen ilmiö, johon liittyy paljon pelkoa ja epävarmuutta tulevasta. Esimerkiksi väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen voi olla hyvin vaikeaa, toteaa väkivaltatyön asiantuntija Riina Karjalainen Ensi- ja turvakotien liitosta.
Liitosta muistutetaan, että turvakoteihin voi hakeutua vuorokauden ympäri aina, kun lähisuhteessa on väkivaltaa, tai sen uhkaa. Myös väkivallan tekijöille on tarjolla tukea, jo siinä vaiheessa kun pelkää syyllistyvänsä väkivaltaan.