Joulua pidetään rauhan ja rakkauden aikana, mutta jotkut joutuvat elämään sitä myös väkivallan tai sen uhan alla, mikä näkyy kotihälytysten lisääntymisenä. Mistä apua voi hakea – juhlapyhinä ja muulloin? Ensi- ja turvakotien liiton sekä THL:n edustajat antoivat neuvoja Huomenta Suomessa.
– Monella on sellainen ajatus, että minä olen ainoa (väkivallan uhri), mutta se ei pidä paikkaansa. Suomessa joka kolmas 15–74-vuotias nainen joutuu läheisuhteissaan väkivallan tai sen uhan alaiseksi. Se tarkoittaa yli 920 000 ihmistä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä kertoi lähetyksessä.
– Apua kannattaa hakea rohkeasti, koska ne tilanteet eivät mene ohi itsestään, Särkelä lisää.
Särkelä kehottaa myös tekemään niin sanotun turvasuunnitelman eli miettimään, miten käytännössä toimii, jos tilanne kotona kärjistyy.
Akuutin hädän hetkellä tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
Tukea ja keskusteluapua voi hakea esimerkiksi seuraavista paikoista.
Nollalinja: 080 005 005
Auttava puhelin on auki vuoden jokaisena päivänä 24 tuntia. Puheluihin vastaavat ammattilaiset. Soittaminen on maksutonta, eikä puhelu näy puhelinlaskussa. Päivystäjien kanssa voi keskustella nimettömänä sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi.
Nettiturvakoti: nettiturvakoti.fi
Sivustolta löytyy tietoa ja apua väkivallan ja sen uhan alla eläville. Omasta tilanteestaan voi myös keskustella nimettömänä chatissa.
Turvakodit
Suomessa on 23 maksutonta, ympäri vuorokauden palvelevaa turvakotia, jonne voi mennä, kun kotiin jääminen on mahdotonta tai liian vaarallista. Kriisitilanteen ratkaisemiseksi saa myös tukea henkilökunnalta. Turvakodeista mihin tahansa voi hakeutua omasta asuinpaikasta riippumatta. Lähimmän turvakodin numero voi olla hyvä tallentaa omaan kännykkään – ei välttämättä turvakodin nimellä.
Tunnistatko, mikä muu kuin lyöminen on väkivaltaa? Mitä kaikkea turvasuunnitelmassa pitäisi ottaa huomioon? Katso video kokonaisuudessaan ylhäältä.