Poliisi: Yhtä epäillään Kirsti Paakkasen testamentin väärentämisestä

Poliisin mukaan esitutkinta on valmistunut.

Marimekon pitkäaikaisen omistajan Kirsti Paakkasen testamenttiin liittyvän rikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistunut.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan yhtä ihmistä epäillään kahdesta törkeästä väärennyksestä sekä törkeästä petoksesta. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2020.

Esitutkinta käynnistyi viime syksynä, kun poliisi alkoi tutkia epäiltyä törkeää väärennystä.

Paakkanen kuoli marraskuussa 2021.

Esitutkinta käynnistyi alkusyksystä vuonna 2023. Tutkinta on kestänyt noin vuoden ajan.

– Poliisi on myös pyytänyt Keskusrikospoliisin rikostekniseltä laboratoriolta käsialatutkimusta, jonka tavoitteena on ollut selvittää, onko vuonna 2015 allekirjoitetun alkuperäisen testamentin molemmat alkuperäiskappaleet allekirjoittanut Kirsti Paakkanen, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

– Todistajien kuulustelujen ja muun esitutkinnan aikana kertyneen selvityksen perusteella rikosnimike muutettiin tutkinnassa kahdeksi törkeäksi väärennykseksi sekä törkeäksi petokseksi.

Asian tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jyrki Kallion mukaan esitutkintakokonaisuus on ollut poikkeuksellinen.

– Kyseessä on ollut vaikeaselkoinen ja laajaa tutkintaa vaatinut rikosasia, jossa tutkitut tekomuodot ovat törkeitä. Rikosasialla on lisäksi ollut suurta julkisuusarvoa ja teon kohteena on ollut arvokas omaisuus, Kallio toteaa.

Esitutkintakokonaisuus on nyt valmistunut Länsi-Uudenmaan poliisissa ja asia siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Vuonna 2015 laadittua testamenttia on epäillyt väärennökseksi Paakkasen sisarentytär Regina Paanala, joka teki asiassa tutkintapyynnön poliisille.

Paakkanen määräsi testamentissaan koko omaisuutensa nimeään kantavalle säätiölle. Kirsti Paakkasen säätiön tehtäviksi mainitaan muun muassa taideteollisuuden, taloustieteiden sekä suomalaisen muotoilun kansainvälistymisen edistäminen. Säätiö jakaa muun muassa apurahoja.

Paakkasella ei ollut lapsia eikä hän ollut kuollessaan naimisissa. Hän jätti jälkeensä huomattavan, jopa kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden. Sijoitusyhtiönsä varojen lisäksi Paakkanen omisti hulppeat asunnot Espoon Westendissä sekä Nizzassa Etelä-Ranskassa.

Lue myös:

    Uusimmat