Poliisi tutki vuosia satojen uhrien miljoonarikosta: "Virkaurani haastavin"

Poliisi on saanut valmiiksi lähes viisi vuotta kestäneen talousrikostutkinnan, jossa satojen epäillään joutuneen rikoksen uhriksi. Rikosten arvioidaan aiheuttaneen noin 9,5 miljoonan euron vahingot.

Pohjanmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että syksystä 2019 asti tutkitussa rikostapauksessa kahdeksaa ihmistä epäillään muun muassa törkeistä petoksista, törkeistä velallisen epärehellisyyksistä ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Taustalla on Icon-nimisen konsernin kiinteistörahastot, joihin tuhannet ihmiset olivat sijoittaneet rahojaan. Yhtiöllä oli kiinteistöhankkeita eri puolilla Suomea, ja kokonaisuus ulottui myös lahden toiselle puolelle Viroon.

Yle uutisoi kesällä 2020, että Iconista oli siirretty lainoina, kyseenalaisina konsulttipalkkioina ja muilla keinoin miljoonia euroja sijoittajien varoja rahaston perustajien ja heidän lähipiirinsä taskuihin.

Yhtiökonsernissa toimineiden epäillään aiheuttaneen rikoksilla noin 9,5 miljoonan euron taloudellinen vanhinko. Uhreja on liki 300.

Poliisi luonnehtii esitutkintaa poikkeuksellisen laajaksi: Esitutkinta-aineisto on noin 15 500 sivun laajuinen. Tutkinnassa ovat olleet muun muassa suurten rahavirtojen siirtely yhtiökonsernin sisällä.

– Tämä esitutkinta on ollut virkaurani haastavin, kertoo tutkinnanjohtaja Teuvo Nissilä Pohjanmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Valmistunut esitutkinta on siirtynyt nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat