Poliisihallitus jätti kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi – "Toiminta lakien ja hyvien tapojen vastaista"

36049932
Lehtikuva
Julkaistu 02.03.2017 15:18(Päivitetty 02.03.2017 20:37)

MTV UUTISET - STT

Poliisihallitus jätti Pirkanmaan käräjäoikeuteen kanteen uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi. Vaatimuksen taustalla on, että Poliisihallitus katsoo liikkeen toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista. 

Yhdistyslain mukaan tuomioistuin voi silloin määrätä yhdistyksen lakkautettavaksi. 

Pohjoismainen vastarintaliike ei ole rekisteröity yhdistys, mutta Poliisihallituksen mielestä se toimii yhdistyksen tavoin aatteellisin tavoittein ja vakiintunein toimintamuodoin. 

– Yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voida kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä, Poliisihallitus sanoi joulukuisessa tiedotteessa. 

Nyt Poliisihallitus ei kommentoi asiaa oikeudenkäynnin ollessa vireillä. 

Tavoitteena kansallissosialistinen valtio 

Poliisihallituksen kanteen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike kansallissosialistisine ohjelmineen ja siihen liittyvine vihapuheineen ei nauti sananvapauden suojaa eikä voi vedota tehokkaasti yhdistymisvapauteensa. 

STT:n oikeudelta pyytämässä kanteessa katsotaan, että yhdistyksen tarkoitusperiin liittyy vähintään hyvän tavan vastaisia elementtejä - esimerkiksi rasistisia, muukalaisvihamielisiä ja juutalaisvastaisia. 

Yhdistys kertoo taistelevansa globaaliksi sionistiseksi eliitiksi kutsumiaan ihmisiä vastaan. Yhdistyksen tavoitteena on Poliisihallituksen mielestä kansallissosialistinen pohjoismainen valtio, jonka kansalaisuus perustuisi rodullisiin edellytyksiin. 

Kantelussa lisäksi todetaan, että yleisesti ottaen vastarintaliikkeen verkkosivustoa voidaan kuvata vihapuheeksi. 

– Artikkelit pyritään kirjoittamaan siten, että rikosepäilyihin ei syntyisi aihetta yksittäisen tekstin pohjalta. Tendenssi on kuitenkin selvä, ja uutisina julkaistaan vain tietynlaisia todellisia tai kuviteltuja tapahtumia, kanteessa sanotaan. 

Poliisihallitus lisäksi luettelee tapauksia, joissa rikosten epäillään tai tiedetään liittyvän varsin todennäköisesti liikkeeseen. Esimerkiksi vuonna 2013 Jyväskylässä kolme vastarintaliikkeen aktiivia hyökkäsi Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuuteen.  

Tuoreimmat aiheesta

Rikos