Uusnatsijärjestöt Pohjoismainen Vastarintaliike ja Pohjoinen perinne haluavat, että hovioikeus purkaisi käräjäoikeuden päätöksen liikkeiden lakkauttamisesta.
Video: Jussi Halla-aho Suomi Areenassa: Kansallismielisyys on herättänyt raivoisan paniikin – ”Itse näen kehityksen ilahduttavana”
Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että uusnatsijärjestö ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.
Samalla oikeus päätti lakkauttaa Pohjoisen perinteen, joka on oikeuden mukaan perustettu PVL:n talousasioiden hoitamista varten.
Vertautuu Cannonball-yhdistyksiin
Valituksessa Pohjoista perinnettä verrataan moottoripyöräjengi Cannonballiin kytkeytyviin yhdistyksiin, joita on niin ikään yritetty lakkauttaa.
Vaateet eivät ole menestyneet.
Lisäksi valituksessa liikkeen aatemaailman ja edustuksellisen demokratian suhdetta puolestaan verrataan perussuomalaisten Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjaan, jossa Huhtasaari valituksen mukaan peräänkuulutti suorempaa sveitsiläistyyppistä kansanvaltaa.
Sveitsissä suorilla kansanäänestyksillä on suurempi rooli kuin Suomessa.
Vastarintaliikkeen ideologia
Vastarintaliike tunnustautuu kansallissosialistiseksi ja on ilmoittanut tavoitteekseen etnisyyteen perustuvan Pohjoismaisen valtion.
Liikkeen sivujen mukaan heidän tavoitteisiinsa kuuluu esimerkiksi suojella suomalaisia korruptoituneen hallituksen epäoikeudenmukaisuudelta ja ulkomaalaisten yliotteelta.
On totta, että Suomi on menettänyt valtaansa ulkomaille, esimerkiksi Euroopan unionille talouspolitiikassa. Korruptoitunut hallitus taas ei pidä paikkaansa, ainakaan tutkimusten mukaan.
Lisäksi liikkeen tavoitteisiin kuuluu, että hallituksen apu "poikkeaville elementeille ja moraaliselle taantumukselle tullaan neutralisoimaan." Tämä lause mainitaan "terveen ydinperheen" yhteydessä.
Vastaavaa lakkauttamista saa hakea Suomessa 1970-luvulta, jolloin lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoin johtamia rekisteröimättömiä yhdistyksiä.
Käsittelyyn tiistaina
Liike kertoo verkkosivuillaan, että se toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Viime viikolla se oli otsikoissa Ruotsissa, jossa liikkeen keskeistä jäsentä syytetään suunnitelmasta salamurhata toimittajia.
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi naapurimaan oikeudenkäynnin mahdollisen merkityksen lopputulemaan Suomessa vähäisenä.
– Ei se ainakaan mikään ratkaiseva seikka lakkauttamispäätöksessä voi olla.
Turun hovioikeus alkaa käsitellä asiaa tiistaina.