Poliisiin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut 1999 tilanteeseen verrattuna, kertoo komisario Henri Rikander Poliisiammattikorkeakoulusta.
Tulos selviää tarkastelemalla kasvua virkamiehen vastustamiseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen liittyvien rikosten määrässä. Kasvu on tapahtunut virkamiehen vastustamisessa, joka pitää sisällään väkivallan tai sen uhan käytön, joka kuitenkin vähäisyytensä tai teon kokonaisuutena arvioidun lievyytensä vuoksi katsotaan vain virkamiehen vastustamiseksi. Vakavammat tapaukset katsotaan virkamiehen väkivaltaiseksi vastustamiseksi.
Viime vuonna virkamiestä vastustettiin väkivaltaisesti noin 430 kertaa, yleisesti noin 1150 kertaa.
Virkamiehen vastustaminen voi pitää sisällään esimerkiksi lyömistä, puremista, potkimista tai aseella uhkaamista. Teosta riippuen henkilö voi samassa yhteydessä syyllistyä myös muihin rikoksiin, kuten laittomaan uhkaukseen tai pahoinpitelyyn.
Myös STT kertoi aiheestä aiemmin tänään.
Ampuma-aseista ruuvimeisseleihin
Poliisi tekee selvityksen aina käytettyään voimakeinoja, aina fyysisestä voimasta aseen käyttöön. Näitä selvityksiä tehtiin viime vuonna 1057, ja niistä 257 tapauksessa kohteena olleella henkilöllä oli jokin ase. Aseen laatu vaihteli erilaisista ampuma-aseista ruuvimeisseliin, viidakkoveitseen ja erilaisiin improvisoituihin lyömäaseisiin.
Rikanderin mukaan oikuusua vastaan käytetty väkivalta onkin monimuotoistunut. Erityisen huolissaan Rikander on huolissaan teräaseista, joita oli henkilöillä 95 tapauksista. Poliisia uhattiin teräaseella tapauksista 85:ssä. Kun tarkastellaan poliisin tehtävissään takavarikoimien teräaseiden määrää on kasvanut toissavuoden 3645 kappaleesta yhteensä 3892 kappaleeseen.
– Niitä on helppo saada milloin vain, ja ne ovat helppo piilottaa, Rikander toteaa teräaseiden tuomasta haasteesta viranomaisille.
Poliisi kohtaa myös ampuma-aseita
Myös ampuma-aseita tavattiin. Kohde kantoi käsiasetta 28 tapauksessa, haulikkoa 13 tapauksessa, kivääriä kahdessa ja jotain muuta ampuma-asetta 13 tapauksessa. Poliisia uhattiin ampumisella viidesti, ja asetta käytettiin virkavaltaa vastaan kahdeksan kertaa. Myös ampuma-aseita takavarikoidaan tavallista useammin: vuonna 2015 takavarikoitiin 3209 ampuma-asetta kun vuonna 2016 luku oli jo 3981 kappaletta.
Poliiseihin kohdistuneen väkivallan kasvun vuoksi Rikanderin mukaan myös poliisin voimankäyttö on lisääntynyt. Lisääntyvä väkivalta vaikeuttaa hänen mukaansa poliisin työkenttää, sillä mahdollinen uhka on huomioitava esimerkiksi mennessä ihmisten koteihin.
– Kun mennään ihmisen kotiin, sieltä voi tulla mitä tahansa, Rikander toteaa.