Lapseen kohdistuneista seksuaalisista hyväksikäytöistä ilmoitetaan poliisille yhä herkemmin. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon viime vuonna liki 1 800 tapausta. Se on yli 30 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Mistä raju kasvu kertoo?
Ensinnäkin on muistettava, että kyseessä ovat poliisille ilmoitetut rikosepäilyt. Kansalaiset kertovat poliisille siis yhä matalammalla kynnyksellä rikosepäilyistään.
Jos poliisi katsoo rikoksen tapahtuneen, asia etenee syyttäjälle ja jos syyttäjä katsoo rikoksen tapahtuneen, mennään oikeussaliin.
Lue myös: Moni pedofilisia ajatuksia pohtinut soitti apupuhelimeen nähtyään Michael Jacksonin hyväksikäyttötapauksista kertovan dokumentin – "Jokainen asiakkaamme haluaisi päästä eroon, mutta siitä ei voi parantua"
Mukana viime vuoden 30 prosentin nousussa on 2000-luvun alussa tapahtunut rikosvyyhti, joka paljastui poliisille viime vuonna.
– Vyyhtiin kuuluu useita kymmeniä rikoksia: se näkyy omalta osaltaan tilastossa, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas.
Tuomioita jaettu tasaista tahtia
Oikeuteen asti poliisitutkinnasta edenneet tapaukset kertovat luotettavimmin rikosten määrän.
Esimerkiksi törkeät lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt ovat pysyneet suunnilleen samalla tasolla viime vuodet. Syyksi luettuja rikoksia oli viime vuonna 139.
Hylättyjä syytteitä oli 16. Ainakaan vielä oikeustuomioissa ei siis ole havaittavissa hyppäystä lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa.
Lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi katsotaan muun muassa koskettelu, tirkistely, sukupuoliyhdyntä, pornon näyttäminen ja lapsen kuvaaminen seksuaalisessa tarkoituksessa.
Vaikka poliisille kerrotaankin aiempaa herkemmin epäillyistä rikoksista, valitettavan moni tapahtunut rikos jää myös ilmoittamatta – näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos tekijä on sukulainen.
Lapsen seksuaalinen suojaikäraja on 16 vuotta. Epäiltyjä hyväksikäyttöjä tutkivat poliisin lisäksi lastensuojeluviranomainen ja terveydenhuollon ammattilaiset.