Poliisin aseenkäytöstä Vaasassa ei aloiteta esitutkintaa – syyttäjä katsoi vatsaan ampumisen perustelluksi

Poliisi varusteissa ryöstö kuvituskuva
Lehtikuva
Julkaistu 20.07.2017 10:53(Päivitetty 20.07.2017 11:49)

MTV UUTISET - STT

Poliisiin aseenkäytöstä Vaasassa ei aloiteta esitutkintaa, koska ei ole syytä epäillä rikosta, kertoo Salpausselän syyttäjänvirasto, joka arvioi poliisin aseenkäytön laillisuutta. Poliisi ampui ladatun aseen kanssa lähestynyttä miestä sunnuntain vastaisena yönä Vaasassa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi tuli paikalle kotihälytyksen takia. Kaksi poliisia nousi autosta, ja mies lähestyi aseen kanssa, kertoo selvityksen tehnyt kihlakunnansyyttäjä Anne Åstedt.

Miehellä oli luvaton pistooli, jonka lippaassa oli kuusi patruunaa ja patruunapesässä yksi patruuna.

Kymmenen sekunnin tilanne

Noin kymmenen sekunnin päästä poliisi oli jo ampunut miestä vatsaan, Åstedt kertoo. Hänen mukaansa mies oli osoittanut toista poliisia pään tai ylävartalon alueelle eikä ollut totellut kummankaan poliisin käskyä luopua aseesta. Ainakin toinen poliiseista oli lisäksi varoittanut käyttävänsä asetta.

– Hän ei ollut reagoinut millään tavalla ja oli tullut kohti, Åstedt kertoo.

Poliiseilla ei ollut etälamautinta mukana. Miestä ammuttiin vatsaan - Åstedtin mukaan tarkoituksella.

– Poliisin kertomuksesta päättelin, että se on ollut luonteva kohta tilanteessa. Esimerkiksi jalkaan ampuminen ei todennäköisesti olisi johtanut toivottuun tulokseen, eli että (miehen) aseenkäyttö saadaan estettyä.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan voimakeinojen käyttäminen oli tilanteessa perusteltua, koska poliisi olisi voinut joutua itse ammutuksi.

Mies vangittiin sairaalassa

Selvitys perustuu poliisien, miehen ja tämän perheenjäsenen kertomuksiin sekä poliisiautossa olevan kameran ottamaan videokuvaan.

Poliisi jatkaa mieheen liittyvien rikosepäilyjen tutkintaa. Mies vangittiin eilen sairaalassa. 57-vuotiasta Vaasassa syntynyttä miestä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Pahoinpitelyn kohde on epäilyn mukaan miehen perheenjäsen.

Keskimäärin poliisi käyttää ampuma-asetta muutamia kymmeniä kertoja vuodessa, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) selvitys viime vuodelta. Poliisihallituksen mukaan poliisi saa käyttää asetta vain, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa ole käytettävissä.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos