Poliisin juoppoputkaan joutuneiden vessaistunnot tallentuivat valvontakameraan – Äänekoskella ongelmana myös ruoka

Juoppoputkaan joutuneiden wc-käynnit tallentuivat valvontakameraan poliisivankilassa Äänekoskella. Eduskunnan oikeusasiamies huomautti tästä Sisä-Suomen poliisia.

– Kameravalvottujen säilytystilojen kameranäkymä tulee rajoittaa niin, että vapautensa menettäneen yksityisyydensuoja wc:tä käytettäessä turvataan, oikeusasiamies totesi.

Oikeusasiamiehen mukaan tämä on mahdollista toteuttaa niin, ettei putkaan sijoitetun henkilön turvallisuus vaarannut. Myös poliisihallitus edellyttää omassa ohjeissaan, että wc-asioinnin yksityisyys turvataan putkissa.

EOA teki tarkastuksen Äänekosken putkatiloihin viime kesäkuussa. Äänekosken poliisivankilassa on kymmenen selliä ja yksi sumpputila.

Sumpputilassa ja päihtyneille tarkoitetuissa kuudessa putkassa on kameravalvonta, jossa näkymä wc-istuimelle oli teknisesti osittain sumennettu. EOA:n mukaan sumennuksen ala oli kuitenkin niin pieni, ettei se riittävästi suojannut vapautensa menettäneen yksityisyyttä.  

Poliisilaitos on lupasi EOA:lle antamassaan selvityksessä, että kamera-asia tarkastetaan ja otetaan jatkossa huomioon.

Vanhentuneita aterioita

Oikeusasiamies kiinnitti huomiota myös siihen, että säilytystiloissa oli paljon varalla aterioita, joista osa oli vanhentunut. Ateriat tulevat poliisiasemalle ulkoiselta palveluntuottajalta.

– Poliisilaitoksen tulee huolehtia siitä, että vanhentuneet elintarvikkeet poistetaan, oikeusasiamies toteaa.

Poliisilaitos vastasi EOA:lle antamassaan selvityksessä, että valmisaterioiden päivämäärät tarkistetaan säännäöllisesti.

– Parasta ennen -päivämäärän ohittaneita elintarvikkeita ei anneta vapautensa menettäneille henkilöille, poliisilaitos vakuuttaa.

EOA pyytää Sisä-Suomen poliisilaitosta toimittamaan joulukuun loppuun mennessä selvityksen siitä, että kameravalvotuissa selleissä valvontakameran näkymä WC-istuimiin on asianmukaisesti sumennettu.

Lisäksi EOA haluaa poliisilaitokselta selvityksen siitä, että säilytystilaa koskeva lääkehoitosuunnitelma on laadittu ja henkilöstö perehdytetty sen sisältöön tarpeellisin osin.

Lue myös:

    Uusimmat