Turun poliisivankilan kaksi säilytyshuonetta suljettiin eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksen seurauksena. Oikeusasiamies totesi, ettei kumpikaan "sumpuksi" kutsutuista huoneista soveltunut minkäänlaiseen säilytykseen.
Putkalain mukaan säilytystiloissa on oltava hälytyslaite, jolla vapautensa menettänyt saa halutessaan välittömän yhteyden henkilökuntaan. Vaatimus on ehdoton.
Oikeusasiamiehen tarkastuksessa selvisi, ettei Turun poliisilaitoksen yhteydessä sijaitsevan poliisivankilan kahdessa pienessä huoneessa ollut hälytyslaitetta tai kameravalvontaa. Huoneissa oli penkki ja wc-istuin, jonka toimivuudesta ei ollut tietoa.
Oikeuasiamies totesi, ettei kumpikaan huoneista sovi edes lyhytaikaiseen säilytykseen. Turun poliisilitos poisti "sumppu"-huoneet käytöstä oikeusasiamiehen tarkastuksen jälkeen.
Oikeusasiamies teki ennalta ilmoittamatta tarkastuksen Turun poliisivankilaan viime syyskuun lopussa. Poliisilaitos sulki "sumppu"-huoneet joulukuun alussa.
Oikeusasiamiehen mukaan tämä "sumpuksi" nimetty pieni säilytyshuone ei sovi edes lyhytaikaiseen säilytykseen. Turun poliisiasema poisti kaksi tällaista huonetta käytöstä tarkastuksen jälkeen.
Uusissa invaselleissä puutteita
Oikeusasiamiehen mukaan myöskään Turun poliisivankilan invasellit eivät ole tarkoitettu kiinni otettujen pitkäkestoiseen säilytykseen ja varustuksessa oli puutteita myös lyhytaikaiseen säilytykseen. Invasellit valmistuivat vuonna 2019 samassa yhteydessä, kun säilytystilojen peruskorjaus valmistui.
Oikeusasiamies kiinnitti huomiota siihen, ettei selleissä ole sänkyjä eikä tukikaiteita esimerkiksi wc:ssä. Oikeusasiamies suositti, että poliisilaitos teettäisi esteettömyyskartoituksen, jossa arvioitaisiin invasellien soveltuvuutta säilytykseen ja parantaisi invasellien varustetasoa.
Turun poliisivankilassa on 30 putkaa, joista kaksi on invasellejä. Putkissa ja yleisissä tiloissa on kameravalvonta.
Turun poliisivankilassa on pieni kirjasto, josta vapautensa menettäneet saavat lainata lukemista aikansa kuluksi.
Poliisivankilan puolella on 38 selliä.
Lisäksi tiloista löytyy kaksi suihkua, tapaamistila ja kaksi ulkoilutilaa. Poliisivankilassa oli vapautensa menettäneiden käytössä kirjoja ja lehtiä. Lisäksi sieltä löytyi varavaatteita asiakkaille.
Säilytystilojen esimiehenä toimii komisario ja lähiesimiehinä kaksi ylivartijaa, joiden alla toimii lisäksi 11 vartijaa.
Poliisivankilassa on myös pieni varavaatevarasto asiakkaille.
Terveyspalvelut takkusivat
Oikeusasiamiehelle ei selvinnyt, miten ja kuinka kattavasti asiakkaille annettiin tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista. Vartija kertoi, että asiakkailta oli tapana kysyä, haluavatko he kirjallisena tätä tietoa.
Aineistoa ei kuitenkaan löytynyt säilytyshuoneista ja syynä oli vartijan mukaan se, että asiakkaat saattoivat tukkia niillä esim wc-istuimen. Oikeusasiamies totesi, että esitutkintalaki velvoittaa antamaan tiedon kirjallisena.
Turun poliisiaseman säilytystilojen peruskorjaus valmistui vuonna 2019.
Oikeusasiamies suositti myös, että säilytystilassa olisi saatavilla kirjallinen luettelo keskeisimmistä säilytystilojen toimintaa valvovista viranomaisista. Näin se voidaan tarvittaessa antaa vapautensa menettäneelle, jos hän ilmoittaa haluavansa kannella kohtelustaan.
Oikeusasiamies kiinnitti huomiota myös siihen, että asiakkaille kerrotaan heidän oikeudestaan saada lääkärinpalveluja kiinniotettuna ollessaan. Lisäksi oikeusasiamies suositteli poliisilaitosta harkitsemaan, olisiko 70 selin ja putkan säilytystiloissa tarvetta säännöllisille sairaanhoitajan käynneille.
Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea CTP edellyttää, että jokaiselle vapautensa menettäneelle tehdään terveystarkastus 24 tunnin kuluessa siitä, kun hän on saapunut poliisin säilytystiloihin. Oikeusasiamies suosittikin, että myös Turun poliisin säilytystiloissa kaikki yli vuorokauden säilössä olleet tapaisivat terveydenhuollon ammattihenkilön.
Tämä ei tarkastushetkellä toteutunut Turussa.
Kuvassa invasellin vessa, joka ei oikeusasiamiehen mukaan täytä esteettömyysvaatimuksia.
Invaselleistä puuttuivat tukikaiteet ja sänkyjen tilalla oli lattialle levitettävät patjat.
Selliolot irti rikostutkinnan etenemisestä
Euroopan kidutuksen vastainen komitea on Suomessa kiinnittänyt huomiota siihen, että vastuun vapautensa menettäneen säilyttämisestä ja häneen kohdistuvien rikosepäilyjen tutkinnan pitäisi olla eri tahoilla.
Turun poliisivankilan tarkastuksessa vaikutti siltä, että rikosasian tutkijat osallistuivat ainakin jossakin määrin säilyttämisasioihin.
Tarkastuksen aikana saatujen tietojen perusteella näyttää siltä, että rikosasian tutkijat osallistuvat Turun säilytystilassa ainakin jossain määrin henkilön säilyttämiseen liittyviin tehtäviin. Tutkijat saattavat päättää vapautensa menettäneiden tapaamisista, puheluista ja siviiliasioiden hoidosta.
Oikeusasiamies piti tätä ongelmallisena, koska asetelmassa on vaarana, että säilyttämisolosuhteet ja tutkintavangin kohtelu ovat riippuvaisia tutkinnan etenemisestä ja tutkintavangin suhtautumisesta tutkintaan. Oikeusasiamies katsoikin, että rikosasian tutkinta ja tutkintavangin säilytys on selkeästi erotettava toisistaan.
Oikeusasiamies huomasi myös, että toisessa tapaamishuoneessa oli kamera ja huomautti siitä, että vapautensa menettäneellä on oikeus tavata avustajaansa ilman valvontaa.