Valokuvat ja sormenjäljet tulivat poliisin rikospaikkatutkintaan yli sata vuotta sitten. Kahdeksankymmentäluku toi dna-tutkimukset. Nyt rikospaikoille ovat tulossa laserlaitteet, jotka tallentavat ympäristön kolmiulotteisena.
Ensimmäinen laite on Suomen poliisilla käytössä Porissa. Laiteistoa on käytetty parinkymmenen rikoksen tutkinnassa.
Kyse on siitä, että laserkeila mittaa ja valokuvaa ympäristön ja tallentaa sen siten että kuvaa voidaan tarkastella kolmiulotteisena kuvana.
– Saamme rikospaikan mallinnettuna kaikkine yksityiskohtineen. Keilaamalla siitä saadaan virtuaalinen 3D-malli, jota päästään tutkimaan aina uudestaan, kertoo rikosylikonstaapeli Mikko Kumpuniemi Lounais-Suomen poliisin teknisestä tutkinnasta.
– Rikospaikkatutkinnassa on usein aikapainetta ja alue on luovutettava takaisin alkuperäiseen käyttöön, mutta tällä sinne pystytään virtuaalisesti palaamaan uudestaan.
Laite ei korvaa rikospaikan valokuvaamista tai sormenjälkien ja dna-näytteiden ottamista, vaan tuo visuaalisuuden tutkintaan.
Vanhempi rikoskonstaapeli Janne Pihlajaniemi kertoo, että aina kuulusteluja tekevät tutkijat pääse käymään rikospaikalla, mutta virtuaalisen tallenteen ansiosta he voivat tutkia sitä omalla tietokoneellaan.
Oheisessa kuvassa näyte Länsi-Suomen pelastusalueen harjoituspaikasta, jossa laitetta on testattu.
Järjestelmässä voi tehdä myös analyysejä esimerkiksi ampumasuunnista ja verijäljistä.
Porissa muutamien kymmenien tuhansien hintainen laitteisto on ollut käytössä viime kesästä lähtien pilottiprojektissa. Tekniset tutkijat ovat käyttäneet järjestelmää parisenkymmentä kertaa muun muassa väkivaltarikoksissa, onnettomuuksissa ja tulipaloissa. Tuomioistuimessa laserskannauksia ei vielä olla nähty.