Poliisi kertoi MTV:lle, miten heidän asentamillaan kuuntelulaitteilla ratkaistaan vakavia rikoksia – "Tekijä kertoi, miten he toimivat murhan jälkeen"

Tilakuuntelu on poliisille rikostutkinnoissa tärkeä ja usein erityisen hyödyllinen salainen pakkokeino. Nyt oikeudessa kesken olevassa katujengijutussa poliisi sai tärkeää näyttöä räppäreinä tunnettujen Milan Jaffin ja Cavallinin osallisuudesta rikoksiin, kun Jaffin autoon oli asennettu tilakuuntelulaitteet. 

Rikospaikan Murharyhmässä kokeneet poliisit kertoivat siitä, miten tärkeä pakkokeino tilakuuntelu on poliisille.

– Parhaimmillaan tilakuuntelusta saadaan kovaa näyttöä siitä, että henkilö tai henkilöt ovat sotkeutuneet siihen asiaan, mistä heitä epäillään, kansanedustaja, virkavapaalla oleva rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo.

– Siinä nauhalla epäillyt itse puhuvat, joten tilakuuntelun näyttöarvo on aivan eri asia kuin jos joku toinen kertoo asiasta, eläkkeellä oleva rikostarkastaja Petri Rainiala kertoo.

Lisätietoa henkirikoksesta

Poliisi käytti tilakuuntelua vuonna 2020 yli 140 kertaa. Rainiala kertoi Murharyhmässä suhteellisen tuoreen esimerkin, jossa Helsingin poliisi sai asuntokuuntelusta erittäin merkittävää näyttöä henkirikosjutussa.

– Me tutkimme henkirikosta, joka oli tapahtunut pari kuukautta aikaisemmin. Meillä oli asuntokuuntelu, jossa paljastui kun tekijä kertoi asioita, jotka liittyivät itse tekoon ja tapaukseen. Tekijä kertoi, miten he toimivat murhan jälkeen ja mitä he ajattelivat siitä. Siinä oli paljon todella hyvää näyttöä, Rainiala kuvailee.

Helsingissä viranomaiset saivat niin ikään tilakuuntelussa tärkeää näyttöä törkeään huumetutkintaan liittyen. Laitteisto oli asennettu hotellihuoneeseen. Keskusteluissa ilmeni murhan suunnittelu.

– Siinä tilanne eskaloitui ja käytiin ampumassakin. Yksi ihminen yritettiin tappaa. Tutkinnassa oli aika ratkaiseva se materiaali, joka tuli kuuntelusta, eläkkeellä oleva rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson kertoo.

Työläitä menetelmiä

Tekninen kuuntelu on poliisille hyvä tutkintamenetelmä, vaikkakin työläs.

Tilakuuntelu vaatii paljon resursseja, koska laitteet pitää ensin asentaa, sen jälkeen nauhoja on kuunneltava suhteellisen reaaliajassa ja saatua materiaalia on myös analysoitava.

– Tilakuuntelut ovat työläitä ja monimutkaisia. Laitteiden asentaminenkaan ei ole välttämättä yksinkertaista, Rainiala sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, mitä ongelmia ja haasteita tilakuunteluun liittyy.

Lue myös:

    Uusimmat