Poliisin mukaan rikollisjärjestöjen toiminnan kieltäminen helpottaa poliisin mahdollisuuksia torjua ja valvoa järjestäytynyttä rikollisuutta.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julisti maanantaina rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkautetuksi. Viime syyskuussa Korkein oikeus puolestaan määräsi lopetettavaksi äärioikeistolaisena pidetyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen.
Rikosylikomisario Kari Siivo kertoi MTV:n Uutisaamussa, että tuore päätös on tärkeä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.
– Tämä on tärkeä päätös. Kantajat eli erikoissyyttäjä ja Poliisihallitus ovat siihen hyvinkin tyytyväisiä. Saatiin se, mitä haettiinkin, eli näiden yhdistysten, tässä tapauksessa ryhmien, toiminnan kieltämistä ja lakkauttamista.
Lue myös: Rikollisjärjestö United Brotherhood on julistettu lakkautetuksi
Siivo ei usko, että kielto yksistään toimii keinona sille, että järjestöjen rikollinen toiminta loppuu, mutta hän uskoo, että kielto yhdessä muiden poliisi toimien kanssa vaikuttaa asiaan.
– Poliisin tehtävä on lakisääteisestikin seurata, valvoa, ennalta estää, paljastaa ja torjua vakavaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Varmaan tällainen yhdistyslakiin perustuva kielto ei ole riittävä keino, mutta yhdessä muiden rikostorjunnankeinojen kanssa, niin varmaan tätä vaikuttavuutta saadaan lisää.
Poliisi on valvonut toimintakiellon toteutumista jo noin vuoden ajan päivittäisen toiminnan yhteydessä. Valvontaa jatketaan nyt samalla tavalla ja näkyviin tilanteisiin puututaan.
Lue myös: Tällaisia varokeinoja United Brotherhood käytti poliisia vastaan: Puheluiden sijaan viestejä, kertakäyttökäsineet kädessä ja lusimiskassit valmiina
United Brotherhood on siis nyt määrätty lakkautetuksi käräjäoikeuden toimesta ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminta lopetettu Korkeimman oikeuden toimesta. Onko viranomaisilla jo olemassa listaa järjestöistä, jotka haluttaisiin mukaan kieltolistalle?
– Tällaista päätöstä ei Poliisihallituksessa ole tehty, Siivo sanoo.
– Totta kai tämän päätöksen vaikutuksia tullaan seuraamaan ja se voi tulla yhtenä keinona käytettäväksi järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.