Euroviisut eivät ole asiantuntija Aki Luodon mukaan lainkaan epäpoliittinen tapahtuma.
Vuoden 2021 Euroviisujen finaali käydään lauantaina 22. toukokuuta Alankomaiden Rotterdamissa. Suomea edustaa Euroviisuissa Blind Channel kappaleellaan Dark Side.
Kautta aikain Euroviisujen on tituleerattu olevan tapahtuma, jossa minkäänlaiset poliittiset kannanotot eivät ole sallittuja. Viisuja järjestävä Euroopan yleisradiounioni EBU on linjannut olevansa hyvin tarkka siitä, ettei poliittisuutta näkyisi viisuissa.
Käytäntö on kuitenkin hyvin toista maata, kertoo väitöskirjatutkija Aki Luoto MTV Uutisille. Luodon mukaan mikäli tapahtumaa ajatellaan laajemmin, onkin kyseessä kuitenkin hyvin poliittinen kilpailu.
Luoto kertoo, että Euroviisut perustettiin aikoinaan 1950-luvulla toisen maailmansodan jälkeen hyvinkin poliittisena projektina, kun tarkoitus oli luoda eurooppalaista identiteettiä. Tarvittiin rauhanomainen kilpailu ja juuri keksitty televisio valjastettiin osaksi viisuja. Lisäksi Luodon mukaan Euroopan maat ovat päässeet kilpailemaan omien edustajiensa kautta ja täten näyttämään itsensä haluamassaan valossa isolla estradilla.
– Muun muassa sellaiset maat, jotka eivät ole täysin demokraattisia valtioita Euroopassa, pystyvät esittämään viisuissa itsensä hyvinkin positiivisessa valossa, Luoto arvioi.
Ristiriitoja on Luodon mukaan vuosien varrella aiheuttanut se, että tietynlaiset kannanotot sallitaan, mutta toisia ei. Luoto kertoo, että viisujen ympärillä on ollut runsaasti keskusteluja tuplastandardeista, kun toiset kannanotot ovatkin sallittavimpia kuin toiset. Eri maiden poliittisiin tilanteisiin on muun muassa otettu Euroviisuissa kantaa siten, että maiden lippuja on sisällytetty esityksiin.
Viisuilla on myös lista kielletyistä lipuista, joista koottu lista vuoti julkisuuteen vuonna 2016 Ruotsin Euroviisujen yhteydessä. Kiellettyjen lippujen listalla oli muun muassa Skotlannin lippu.
– EBU on hyvin tarkka siitä, etteivät he halua kannattaa minkäänlaista separistista toimintaa.
– Samalla säännöissä luki, että seksuaalivähemmistöjen tunnuksena toimivaa sateenkaarilippua sai heiluttaa ainoastaan epäpoliittisesti. On epäselvää, että mitä tämä tarkoittaa.
Luodon mukaan EBU on myös valmistautunut ennakkoon siihen, että osallistujamaiden poliittiset toimet ennen viisuja saattavat herättää tunteita itse kilpailun aikana. Luoto kertoo, että vuonna 2015 edellisvuonna Krimin niemimaan valloittaneen Venäjän esitykseen valmistauduttiin "buuauksenblokkaustoiminnolla", jotta esityksen yhteydessä kuullut yleisön buuaukset eivät kuuluisi niin vahvasti televisiolähetyksessä.
Tänä vuonna Luodon mukaan suurin poliittinen kannanotto on se, että Euroviisut ylipäätään järjestetään. Vuonna 2020 viisuja ei järjestetty koronaviruspandemian takia.
– Se on vahva osoitus yleisradiounionilta ja eurooppalaiselta yhteisöltä siitä, että halutaan näyttää, että pandemian jälkeen ollaan palaamassa takaisin normaaliin. Tämä näkyy selvästi siinä, että sinne halliin on otettu yleisöä useampi tuhat ja halutaan esittää se tapahtuma mahdollisimman normaalina. Vaikka sitten siellä taustalla on koronakuplia ja muita sekä hirveä määrä kontrollointia.