Biden on aikaisemmin vastustanut vaatimuksia korkeimman oikeuden uudistamisesta.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo esitellä ehdotuksen maan korkeimman oikeuden uudistamiseksi maanantaina, kertovat kaksi asiasta tietävää lähdettä Politicolle.
Bidenin ennakoidaan Politicon mukaan kannattavan rajoituksia tuomareiden toimikausiin sekä velvoittavaa eettistä säännöstöä oikeuden tuomareille. Nämä edellyttäisivät todennäköisesti uutta lainsäädäntöä, jota nykyisen jakautuneen kongressin ei odoteta ottavan käsittelyyn ennen vuoden loppua.
Presidentti nosti korkeimman oikeuden uudistamisen esille aiemmin tällä viikolla pitämässään puheessa.
– Aion esittää korkeimman oikeuden uudistusta, koska se on kriittinen asia demokratiallemme, Biden sanoi keskiviikkona paikallista aikaa pitämässään puheessa.
Puhe oli Bidenin ensimmäinen pidempi esiintyminen sen jälkeen, kun istuva presidentti kertoi sunnuntaina jättäytyvänsä presidenttikisasta.
Ehdotuksen yksityiskohdat edelleen epäselviä
Tähän asti Biden on vastustanut vaatimuksia korkeimman oikeuden uudistamisesta. Presidentti on kuitenkin muuttunut kriittisemmäksi maan korkeinta oikeutta kohtaan. Oikeus on muun muassa kumonnut aborttioikeuden taanneen Roe vastaan Wade -päätöksen sekä estänyt tiukemmat rajoitukset aseille.
Nimettöminä puhuneiden lähteiden mukaan ehdotuksen yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä ja voivat yhä muuttua.
Politicon mukaan Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta asiaa ja viittasi lehdistösihteeri Karine Jean-Pierren torstaisiin kommentteihin. Jean-Pierre sanoi tuolloin Bidenin uskovan, että korkeassa virassa toimivien tulee olla läpinäkyviä, vastuuvelvollisia sekä pitää kiinni korkeasta etiikasta.
Oma säännöstö viime vuonna
Korkeimman oikeuden tuomareilla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista lakiin tai asetukseen pohjaavaa eettistä säännöstöä. Viime vuoden lopulla oikeus julkisti oman eettisen säännöstönsä useiden tuomioistuimeen kohdistuneiden skandaalien seurauksena. Kahta korkeimman oikeuden konservatiivista tuomaria syytettiin ylellisten lahjojen ja luksuslomien vastaanottamisesta.
Kaikki yhdeksän tuomaria allekirjoittivat yhdeksänsivuisen eettisen ohjeiston, mutta demokraattipiireissä se sai kritiikkiä sen vuoksi, ettei säännöstöä voitu katsoa sitovaksi mahdollisten rikkeiden valvontamekanismin puuttuessa.
Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen, ja ainut tapa erottaa tuomari on kongressin virkasyyteprosessin kautta. Presidentin virkasyytteen tapaan myös tuomarin virkasyytteeseen asettamiseen tarvitaan enemmistö edustajainhuoneessa ja viraltapanoon kahden kolmasosan enemmistö senaatissa.
Tuomarin erottamiseen tarvittaisiin nykyisin käytännössä puolueiden välistä yhteistyötä, sillä kummallakaan Yhdysvaltain valtapuolueista ei ole ollut senaatissa kahden kolmasosan enemmistöä yli 50:een vuoteen.
Tuomarijakauma on konservatiivienemmistöinen
Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on ollut selvä konservatiivienemmistö sen jälkeen, kun Bidenin edeltäjä Donald Trump sai kaudellaan nimitettyä useampia konservatiivituomareita oikeuteen. Republikaanit eivät kannata mitään muutoksia, sillä nykyinen konservatiivienemmistöinen tuomarijakauma on heidän mieleisensä.
Bidenin odotetaan Politicon mukaan ajavan myös presidentin ja joidenkin muiden viranhaltijoiden koskemattomuutta rajoittavaa perustuslakimuutosta. Tämä olisi vastaus korkeimman oikeuden heinäkuun alussa tekemään päätökseen, jonka mukaan Trumpilla on syytesuoja presidenttinä tekemistään virallisista toimista. Syytesuoja ei kuitenkaan päde virkatehtävien ulkopuolisiin tekoihin.