Hallituksen toimikausi on ensi keväänä puolivälissään. Pitkäaikaiset politiikan toimittajat Riikka Uosukainen ja Heikki Vento arvioivat hallituksen onnistuneen tavoitteissaan hyvin.
Politiikan toimittaja Heikki Vento toteaa, että kokoomuksen ja perussuomalaisten talouspolitiikan päälinjat ovat varsin samankaltaisia.
– Perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin se oli ennen vuotta 2017.
Vento kertoo, että hallitusohjelmasta on saatu toteutettua muun muassa kokoomukselle tärkeitä työmarkkinauudistuksia ja perussuomalaisten ajamia maahanmuuttoa koskevia uudistuksia.
Politiikan toimittajat Heikki Vento ja Riikka Uosukainen arvioivat politiikan kiihkeää syksyä Huomenta Suomessa. Katso lähetys artikkelin alusta.
Hallitusyhteistyön ongelmat tulevat hänen mukaansa hallitusohjelman ulkopuolelta. Esimerkkinä ovat ministereiden luottamusäänestykset.
– Joillekin kokoomuslaisille on ollut hankalaa ja välillä mahdotonta äänestää jonkun perussuomalaisen ministerin luottamuksen puolesta, Vento jatkaa.
Kevään kuntavaalit ovat politiikan toimittaja Riikka Uosukaisesta hyvä testauspaikka pääministerille, kokoomuksen Petteri Orpolle.
– He ovat vieneet onnistuneesti läpi hallitusohjelmaa, mutta nyt mitataan myös sitä, kuinka paljon kokoomuksen kannattajat kestävät kumppanuutta perussuomalaisten kanssa.
Lue lisää: HS-gallup: Kokoomus ja perussuomalaiset laskussa
"Kannatuksen lasku pääministeripuolueelle luonnollista"
Helsingin Sanomien keskiviikon mittauksessa SDP:n suosio jatkoi kasvuaan 24 prosenttiin, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatukset puolestaan laskivat hieman.
Kannatusmittauksissa alkaa Uosukaisen mukaan näkyä politiikan normalisoitumista, kun hallituksen tekemät säästötoimenpiteet heijastuvat kannatukseen.
– Vielä viime kesänä esimerkiksi SDP ja kokoomus olivat aivan rinnakkain. On luonnollista, että säästöt heikentävät pääministeripuolueen kannatusta.
Lue lisää: Näin hallituksen ajamat muutokset työperäiseen maahanmuuttoon ovat edenneet
SDP on kannatuksen kärjessä, vaikka se on harjoittanut hänen mukaansa tähän asti hyvin maltillista oppositiopolitiikkaa.
– Kun katsoin heidän vaihtoehtobudjettiaan, eihän siellä ammuttu alas näitä leikkauksia. Vasemmistoliitto teki niin, mutta sosiaalidemokraatit eivät.
Uosukainen arvelee, että SDP saattaa paljastaa korttejaan jo tässä vaiheessa lähestyviä eduskuntavaaleja varten.
Parlamentaarinen keskustelu sopeuttamisesta hankalaa
Uosukainen pitää Suomen ongelmana sitä, että vaikka talouden sopeuttamistarve tiedostetaan oppositiossakin, maltilliseen keskusteluun ei kyetä.
Koska nykyiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ei hänen mukaansa ole enää varaa, on luotava hyvinvointiyhteiskunta 2.0.
– Vaalikausien aikana pitäisi pystyä käymään tämä keskustelu, että miten se tehdään.
Puolueiden kampanjoinnista voi piirtyä kuva, että valtiolla olisi varaa kaikkeen.
– Vaaleissa annetaan sitten niitä lupauksia.