Turkin kutsuminen diktatuuriksi harhaanjohtavaa: "Iso osa kansasta kokee, että Erdogan on heidän asiallaan"

14:57img
Julkaistu 26.06.2018 09:53(Päivitetty 26.06.2018 09:57)

MTV UUTISET – ANNIKA NUOTTO

Sunnuntain vaaleissa Turkin presidentiksi valitun Recep Tayyip Erdoganin voitto herättää useita kysymyksiä. Mitä Erdoganin voitto merkitsee Turkille ja miten hänen voittoonsa suhtaudutaan Turkissa?

Erdogania pidetään itsevaltiaana, jopa diktaattorina, mutta yliopistonlehtori ja politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta muistuttaa, että Turkista ei pidä puhua diktatuurina.

Katso videolta Vuorelman koko haastattelu. Kommenttinsa vaalituloksesta antaa myös suurlähettiläs Päivi Kairamo Ankarasta.

– Turkin demokratiassa on melko suuria ongelmia tällä hetkellä, mutta diktatuuri Turkin kohdalla on sanana harhaanjohtavaa, Vuorelma sanoi tiistain Huomenta Suomessa.

Ongelmiksi hän mainitsee muun muassa, että kansalaisoikeuksia on kavennettu, eikä media ei ole vapaa ja vaaleissakin epäiltiin vaalivilppiä.

Vaikka vaaleja on epäilty vilpistä, Vuorelma kertoo monen pitävän Erdogania maalle oikeutettuna edustajana.

– Moni ajattelee hänen ajaneen kansalaisten asioita paremmin kuin moni muu poliitikko. Laaja kansanosa kokee, että Erdogan on heidän asiallaan.

Siirtyminen presidenttivaltaiseen järjestelmään

Vaalien myötä Turkin uusi perustuslaki tulee voimaan, ja maa siirtyy presidenttivaltaiseen järjestelmään parlamentaarisesta demokratiasta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että presidentin valta kasvaa.

– Pääministerin positio häviää, ja ministerit ovat hallituksen sijasta suoraan yhteydessä presidenttiin, Vuorelma kertoo.

Toimivia presidenttivaltaisia järjestelmiä on muuallakin maailmassa, mutta Vuorelman mukaan Turkissa ei ole tarpeeksi sellaisia mekanismeja, joilla pidettäisiin huolta siitä, että presidentille ei keskity liikaa valtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa