Politiikan tutkija Mikael Wigell: "Näyttää siltä, että Kiova pyritään eristämään"

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell osasi odottaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän tuntee surua Ukrainan uhrien puolesta, mutta myös tavallisten venäläisten osalta.

Mikael Wigell näkee Ukrainan tilannekuvan laajamittaisena ja massiivisena hyökkäyksenä.  

– Venäjä on lähtenyt maksimaalisin tavoittein Ukrainaan. Suuriin kaupunkeihin on isketty ja pyritään ottamaan haltuun tärkeitä sotilaskohteita. Näyttää myös siltä, että Kiova pyritään eristämään. Konfliktista tulee kovin verinen, Wigell arvioi.  

Wigell osasi kansainvälisen politiikan tutkijana odottaa hyökkäystä, sillä länsimaisten tiedustelutietojen perusteella tiedettiin, että hyökkäys on todennäköisesti tekeillä.

– Päällimmäisenä mielessä on suru, koska tiedossa on paljon uhreja ainakin Ukrainan puolella. Tiedetään miten Venäjän asevoimat ovat toimineet aikaisemmin Tšetšeniassa tai Syyriassa. He eivät kaihda siviiliuhreja ja jopa ehkä tieten tahtoen käyttävät taktiikkaa, jolla pyritään pelottamaan Ukrainaa antautumaan. Näin siviiliuhrien määrä kasvaa, Wigell toteaa.

Myös tavallisten venäläisten puolesta olo on surullinen.

– Tämä tietää myös venäläisille taloudellista kurimusta ja varmasti myös sisäinen repressio kiihtyy. Vladimir Putin ajaa nyt opposition aika ahtaalle, Wigell sanoo.

Ukrainan armeijan kestävyyttä on vaikea arvioida

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tänään ukrainalaisille uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla. Zelenskyi kannusti kansalaisia tukemaan Ukrainan joukkoja sekä kehui ukrainalaisia rohkeiksi ja katkeamattomiksi.

– Zelenskyi tietää, että Ukrainan taistelutahto viime kädessä määrittää tämän konfliktin luonteen ja millä tavalla Ukraina pystyy puolustamaan itseänsä. Presidentti yrittää pönkittää sitä taistelutahtoa, Wigell kertoo.

Wigellin mukaan on vaikeaa arvioida, kuinka kauan Ukrainan armeija pystyy kestämään Venäjän hyökkäystä. Venäjä pyrkii omalta osaltaan hajottamaan Ukrainan yhtenäisyyttä ja lamauttamaan sen sotavoimat disinformaatiolla sekä propaganda- ja kyberhyökkäyksillä.

– Se jää nähtäväksi, kuinka Ukraina pystyy taistelemaan vastaan, Wigell toteaa.

Lisää sanktioita

YK:n turvallisuusneuvosto on tänään koolla hätäkokouksessa. Wigell ei odota kokouksesta erityisiä päätöksiä.

– YK:n turvallisuusneuvosto toimii konsensusperiaatteella. Venäjä ja Kiina ovat mukana siellä eli se ei oikein pysty tekemään paljon päätöksiä tässä tilanteessa.

Wigell arvioi tulevien sanktioiden kohdistuvan kolmeen sanktioryppääseen. Näihin sisältyy eknologian vientitulleja eli korkean luokan teknologiaa ei viedä enää Venäjälle. Venäjän sulkemisesta SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle on jälleen puhuttu. Energiasanktiot ovat myös pöydällä.

– Kaksi jälkimmäistä ovat vaikeat palat nieltäväksi Euroopalle. Varsinkin energiasanktiot, koska keski ja etelä-Eurooppa ovat hyvin riippuvaisia Venäjältä tuotavasta energiasta. Jää nähtäväksi saadaanko ne peliin mukaan, Wigell sanoo.

Ukrainaa pyritään avustamaan tiedustelutiedoilla ja aseellisella avulla, mutta Wigell ei pidä asevoimien lähettämistä todennäköisenä.

– Silloin se tietäisi sitä, että Eurooppa, Nato ja Yhdysvallat olisivat suoraan konfliktitilassa Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat