Keskiviikkoiltana mielenosoitukset yltyivät Ateenan Syntagma-aukiolla, kun joukko naamioituneita osallistujia heitteli kymmeniä polttopulloja poliisia kohti. Protestoijat vaativat maan parlamenttia äänestämään uutta tukiohjelmaa ja sen ehtoja vastaan. Mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua ajaakseen mielenosoittajat pakoon.
Aiemmin päivällä kreikkalaiset virkamiehet sekä farmaseutit kävelivät ulos työpaikoiltaan osoittamaan mieltään. Päivän ja illan aikana tuhannet ihmiset osallistuivat rauhallisesti sujuneille protestimarsseille Ateenan keskustassa. Tunnelma kuitenkin kiristyi, kun maan parlamentti valmistautui äänestämään uuden tukiohjelman ehtojen hyväksymisestä.
Kreikan päähallituspuolueen Syrizan rivit olivat hajallaan ennen illan ratkaisevaa äänestystä. Pääministeri Alexis Tsipras vetosi puoluetovereihinsa Syrizan yhtenäisyyden puolesta ja vakuutti, että tukiohjelman kovat ehdot täytyy hyväksyä.
– Olen pääministeri, koska minulla on parlamentaarinen ryhmä, joka tukee minua. Jos minulla ei ole sitä tukea, minun on vaikea jatkaa pääministerinä, Tsipras sanoi.
Ohjelman vaihtoehto on Kreikan kansan ahdingon paheneminen ja taloudellinen katastrofi, Tsipras oli sanonut suljetussa istunnossa.
Ainakin 30 Syrizan parlamentaarikon odotettiin äänestävän pakettia vastaan. Yli puolet Syrizan keskuskomitean jäsenistä allekirjoitti julkilausuman, joka tuomitsi lainaohjelman ehdot. Varavaltiovarainministeri Nadia Valavani erosi hallituksesta vastalauseena.
Entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis vertasi tukipaketin ehtoja ensimmäisen maailmansodan päättäneeseen Versaillesin rauhansopimukseen ja varoitti, että se uhkaa kasvattaa äärioikeistolaisen Kultaisen aamunkoiton kannatusta.
Ensimmäiseen lakipakettiin sisältyy kiristyksiä muun muassa verotukseen, eläkkeisiin ja työlakeihin.
Pääministeri Tsiprasin odotettiin silti saavan parlamentin hyväksynnän esityksille, koska toimet saavat tukea euromyönteisen opposition riveistä. Mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia kreikkalaisista toivoi parlamentin hyväksyvän lakimuutokset.
Pariisissa Ranskan kansalliskokous hyväksyi selvin luvuin suunnitelman Kreikalle neuvoteltavasta uudesta lainaohjelmasta. Monet parlamentaarikot arvostelivat ohjelman ehtoja liian tiukoiksi ja nöyryyttäviksi kreikkalaisille.