Porin murhasyyte meni oikeudessa nurin – aiheuttiko nainen teräasevammansa itse?

Murhan sijaan oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn. 

Käräjäoikeuden mukaan tapahtumien tarkka kulku jäi osittain epäselväksi, eikä riittävää näyttöä miehen syyllistymisestä tahalliseen henkirikokseen ollut.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi 26-vuotiaan miehen 2,5 vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä tapauksessa, jossa syyttäjä oli vaatinut elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Syyttäjän mukaan mies murhasi naisen Porissa viime helmikuussa käyttäen ainakin kolmea eri teräasetta. Oikeus kuitenkin hylkäsi murhasyytteen, koska miehen syyllistymisestä tahalliseen henkirikokseen jäi järkevä epäily.

Oikeuden mukaan on riidatonta, että mies ja nainen olivat sopineet vaihtokaupasta, jossa nainen luovuttaa Playstation-pelikonsolin ja kuulokkeet miehelle ja saa vastineeksi kolme grammaa amfetamiinia. 

Tuomion mukaan mies meni aamuyöllä naisen asunnolle amfetamiinin kanssa. 

Tästä eteenpäin syyttäjän ja miehen käsitykset tapahtumista kuitenkin poikkeavat toisistaan, tuomiossa sanotaan.

Syyttäjän mukaan vaihtokauppa oli jostain syystä epäonnistunut ja tästä raivostuneena mies oli surmannut naisen. Miehen mukaan nainen taas oli amfetamiinia käytettyään alkanut käyttäytyä itsetuhoisesti ja vahingoittanut itseään teräaseilla.

Oikeus: Näyttö puolsi miehen kertomusta

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että niin syyttäjän kuin miehenkin esittämät tapahtumankulut naisen asunnolla ovat mahdollisia. 

Tapahtumien tarkka kulku jäi oikeuden mukaan osittain epäselväksi.

Syyttäjän näkemys epäonnistuneesta vaihtokaupasta ja sen aiheuttamasta riidasta ei oikeuden mukaan saanut tukea esitetystä näytöstä. Oikeus katsoi, että miehen näkemystä tapahtumien kulusta ja naisen itsetuhoisuudesta tukivat muun muassa kuolemansyynlausunnossa ilmi tulleet asiat.

Käräjäoikeus katsoi, että esitetty näyttö kokonaisuutena puolsi miehen kertomusta siitä, miten tapahtumat saivat alkunsa, eli että nainen alkoi amfetamiinia otettuaan vahingoittaa itseään. Käräjäoikeus katsoi jääneen epäselväksi, oliko nainen itse vai mies aiheuttanut naisen kuolemaan johtaneet, teräaseella aiheutetut vammat.

Murhan sijaan oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan mies muun muassa kuristi naisen tajuttomaksi ja potkaisi tätä voimakkaasti päähän. Käräjäoikeus katsoi, ettei miehen naiseen kohdistama väkivalta ollut välttämätöntä itsepuolustusta. Pahoinpitely katsottiin kokonaisuutena arvostellen törkeäksi.

Timo Juhani Salonen, 26, tuomittiin kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä, varkaudesta ja huumausainerikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat