Pörssisähkö ei olekaan törkyhintaista keskellä talvea – näin asiantuntija selittää syitä ilmiön taustalla

Pörssisähkön hintaan kohdistui viime vuoden lopulla Suomessa suuria epävarmuuksia ja pelkojakin. Alkuvuoden aikana hinta on kuitenkin tullut roimasti alas.

Viimeisen 28 päivän keskiarvo laski tiistaina jo alle 10 sentin kilowattitunnilta. Syitä pörssisähkön halpenemiseen on useita.

– Euroopan laajuisesti on ollut hyvin lämmintä. Energian tarve on ollut pienempää. Sen myötä maakaasun hinta Euroopassa on laskenut merkittävästi ja vetänyt sähkön hinnat eurooppalaisesti huomattavasti alas. Suomessa on ollut erittäin hyvin tuulivoimaa tarjolla, kuten jokainen ulkona viime aikoina liikkunut on voinut huomata, toteaa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Sähkönkäyttöä opittu säätelemään

Fortumilta ja Heleniltä kerrotaan, että kuluttajia kiinnostavat tällä hetkellä sellaiset kiinteähintaiset sopimukset, joissa hintaa voi myös säädellä sen perusteella, mihin aikaan vuorokaudesta sähköä käyttää. Pörssisähkön halpeneminen on myös huomattu.  

– Uskon, että pörssisähkösopimusten kysyntä pysyy ylhäällä jatkossakin. Suomalaiset ovat tottuneet jo tässä talven aikana selkeästi vähentämään kulutusta ja myös ajoittamaan kulutusta, sanoo Fortumin kuluttajaliiketoiminnasta vastaava johtaja Tomi Hänninen.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelun johtajan Anu-Elina Hintsan mukaan tilanne on muuttunut merkittävästi joulukuuhun verrattuna.

– Kun joulukuussa yli 90 prosenttia uusista sopimuksista oli pörssisähkösopimuksia, tammikuussa lähes 70 prosenttia haluaa solmia Fiksu-sähkösopimuksen eli määräaikaisen sopimuksen käyttövaikutuksella. Loput suosivat edelleen pörssisähköä, kirjoittaa Hintsa sähköpostitse.

Myös sähkön hintaa ennakoivien sähköfutuurien hintojen povataan laskevan kesään mennessä. Markkina on kuitenkin edelleen epävarma eikä suotuisten säiden jatkumiseen voi luottaa.

– Edelleen on hyvin mahdollista, että helmikuussa tulee kylmiä pakkasjaksoja, joissa on heikko tuuli. Silloin voi tulla yhtä lailla niitä korkeita hintoja ja tiukkoja tilanteita sen suhteen miten saadaan sähkö riittämään, sanoo Energiateollisuuden Jukka Leskelä.

Lue myös:

    Uusimmat