Pörssisähkö hinnoitellaan kesästä lähtien vartin välein aiemman tunnin sijaan. Suurin muutos kuluttajalle on mahdollisuus seurata ja automatisoida sähkön käyttöään entistä tarkemmin. Sähkömittarit vaativat päivityksen tai vaihdon uuteen.
Suomalaisilla sähköverkkoyhtiöillä on edessään melkoinen urakka, kun yli kaksi miljoonaa sähkömittaria vaihdetaan uusiin. Vuoden 2028 loppuun mennessä sähkömittarin on tuettava kulutuksen seurantaa 15 minuutin välein.
– Valtakunnallisesti on sellaiset pari miljoonaa mittaria, jotka joudutaan vaihtamaan. Pääosa mittarinvaihdoista tehdään varmasti ensi ja sitä seuraavana vuonna, kertoo Energiaviraston Markkinat-yksikön johtaja Antti Paananen.
Lue myös: Analyysi: Suomalaisten pitää maksaa ydinvoimalasta tai sietää riski heiluvasta sähkön hinnasta
Mittarinvaihdot ovat jo käynnissä ympäri maata. Paikalliset verkkoyhtiöt viestivät vaihdoista asiakkailleen hyvissä ajoin. Työ kestää noin parikymmentä minuuttia, eikä siitä koidu suoria kuluja asiakkaalle. Kustannukset katetaan verkkomaksuilla.
Tarkempaa seurantaa
Käytännössä varttisähkö mahdollistaa oman kulutuksen tarkemman seurannan ja toisaalta myös sähkön käytön ajoittamisen edullisimpiin aikoihin. Tämä tapahtuu helpoimmin automaation avulla.
Uuteen sähkömittariin voi ostaa lisäpalikan, jonka avulla sähkön käyttöä – vaikkapa käyttöveden lämmitystä tai sähköauton latausta – voi ajoittaa edullisimpiin aikoihin automaattisesti.
Hintoihin ei odoteta suuria muutoksia
Sähköyhtiöt voivat jatkossa tarjota viidentoista minuutin välein hinnoiteltua sähköä, mutta tarjolla voi myös olla tutumpia tuntisopimuksia. Energiavirasto arvioi, että tarjolla on jatkossakin myös muunlaisia sähkösopimuksia kuin pörssisähköä.
– Edelleen säilyvät tarjolla myös tutut määräaikaiset tai toistaiseksi voimassa olevat kiinteähintaiset sopimukset. Niitä tulee edelleenkin olemaan, Antti Paananen sanoo.
Myöskään sähkön kuluttajahintaan varttihinnoittelulla ei pitäisi olla suurta vaikutusta.
– Sähkön varttihinnoitellun hinnan keskiarvo on todennäköisesti kutakuinkin sama kuin se olisi ollut tunnin jaksossakin, arvioi Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.
Vaihteleva tuotanto tarvitsee tiheämpää hinnoittelua
Sähkön tuotantopalettiin on viime vuosina tullut kasvavassa määrin sääolosuhteiden mukaan vaihtelevaa tuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa. Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki tasapainossa.
– Koko järjestelmän tasapainossa pitäminen edellyttää sitä, että kantaverkkoyhtiöt pystyy käsittelemään asioita lyhyemmissä aikajaksoissa. Varttihinnoittelulla saadaan kaupankäyntiä hienojakoisemmaksi, Energiateollisuuden Salomaa kertoo.
Varttihinnoittelun taustalla on myös EU-sääntely. Ensimmäinen varttihinnoiteltu vuorokausi Suomessa on 12. kesäkuuta 2025.