Portaissa kaatunut Pirjo Kauppinen halvaantui ja joutui pyörätuoliin – kipu seurasi sisukasta toimittajaa loppuun saakka

Pirjo Kauppinen hurmasi suomalaiset positiivisella asenteella ja rautaisella ammattitaidolla, joita ei horjuttanut edes kohtalokas onnettomuus. 

Vuonna 1961 syntynyt toimittaja Pirjo Kauppinen kuoli sairauteen maanantain vastaisena yönä. Hän oli 56-vuotias.

Kauppinen tuli suomalaisille tutuksi lukuisista televisio- ja radio-ohjelmista, joita hän juonsi mittavan uransa varrella. Kauppinen esiintyi muun muassa ohjelmissa Divaani, Ei koskaan sunnuntaisin sekä Tänään tässä ja nyt. Hänet tunnettiin myös lempinimellä Kaustinen.

Kauppisen elämässä tapahtui dramaattinen käänne vuonna 1998, kun hän kaatui kotonaan portaissa liinavaatteita kantaessaan. Onnettomuudessa Kauppiselta murtui kaularangasta kaksi nikamaa ja selkäydin oli lähes poikki. Ennuste oli, että hän on loppuelämänsä neliraajahalvaantunut.

Toisin kävi. Kauppinen työelämään reilu vuosi onnettomuuden jälkeen, kun hän alkoi juontaa Naisten makasiini -ohjelmaa, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Helmi. Vaikeasta selkäydinvauriosta ja pyörätuolista huolimatta sisukas nainen jatkoi töitään toimittajana ja luennoitsijana.

Kauppinen kuntoutti itseään muun muassa ratsastusterapiassa. Nainen  palasi nuoruudenharrastuksensa pariin kuusi vuotta onnettomuuden jälkeen, kun kävi ilmi, että Kela voi terveydellisistä syistä tukea ratsastusterapiaa. Kauppisen mukaan hevosen käyntiliike notkisti selkää hyvin.

− On myös upeaa nähdä maailma ja luonto muultakin tasolta kuin pyörätuolista, Kauppinen kertoi Studio55:n haastattelussa vuonna 2009.

Myös matkustelu oli lähellä Kauppisen sydäntä ja hänen tavoitteensa olikin, että ulkomaiden atmosfääristä pääsisi nauttimaan muutaman kerran vuodessa. Pyörätuolin kanssa matkustaessa kommelluksilta ei vältytty ja Kauppinen myönsi ärräpäiden lennelleen, kun erään kerran pyörätuoli putosi moottoritiellä taksin katolta.

– Huumoria ja käytännön kekseliäisyyttä ei sovi unohtaa. Jos hiukset täytyy pestä pisuaarissa, niin sitten vain täytyy. Pyörätuolilla liikkuessakin muiden suhtautumiseen vaikuttaa oma asenne. Jos narisee ja näyttää sitruunalta, palvelukin on hapanta ja päinvastoin, hän kiteytti matkafilosofiaansa MTV:n haastattelussa vuonna 2009.

Kantasoluhoidoista hypnoosiin

Kipu oli kuitenkin tullut jäädäkseen. Kauppinen kirjoitti vuonna 2016 Oma Aika -lehdessä julkaistussa artikkelissa, että neuropaattinen kipu oli hänen suurin vihollisensa. Kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan Idealistan sivuilta

– Kun ihmisen pääkaapeli eli selkäydin on lähes täydellisesti poikki, sisuksissani velloo kuuma laava. Kroppa tikkuilee, puutuu ja sähköttelee esimerkiksi jäätävää poltetta – juilii omiaan. Se syö naista, Kauppinen kirjoitti.

Kauppinen otti 30 000 euron lainan, jotta pääsisi Moskovaan kantasoluhoitoihin. Lisäksi hän kokeili myös muun muassa hypnoosia, akupunktiota, hermoratahierontaa ja homeopatiaa.

– Hupaisimmasta päästä ovat huispaajat, väriterapia, bioenergiapallot, magneettipatjat ja kaukoparannus suoraan Lontoosta, Kauppinen luetteli hoitomuotoja tekstissään.

Kauppinen koki, että kivut ja mieliala olivat yhteydessä toisiinsa. Mitä huonompi mieli oli, sitä enemmän kolotti.

– Keskityn töihin ja poimin ilon pisaroita aina, kun niitä tielleni osuu. Onneksi niitä osuu, positiivisuudestaan tunnustusta saanut toimittaja summasi.

Lue myös:

    Uusimmat