Poskisuudelmat pannassa ja metrin turvaväli muihin, koronapelko levisi myös Roomaan – "Isovanhemmat ovat ainoa asia Italiassa, joka toimii"

Koronaviruksen aiheuttamat varotoimet muuttavat italialaisten arkea myös karanteenialueiden ulkopuolella. Roomassa esimerkiksi museot, uimahallit ja kuntosalit on suljettu. Kättely ja poskisuudelmat ovat pannassa, ja hallituksen uusien ohjeiden mukaan kaikkien italialaisten on pidettävä vähintään metrin turvaväli toisiinsa.

Pohjois-Roomassa Jonion metroaseman ohi kävelevä Elena Pop kavahtaa automaattisesti taaksepäin, kun keskustelukumppani tulee liian lähelle. Vanhustenhoitajana työskentelevän Popin käsikynkässä oleva Giovanni Iovino on peittänyt suunsa kaulahuivilla.

– Kaikki ovat peloissaan, sillä emme tiedä, miten tilanne kehittyy. Varon, mitä kosken, käytän hanskoja ja pesen usein kädet. En vie avustettaviani enää torille tai supermarkettiin, korkeintaan puistoon tai kävelemään kadulle, Pop kertoo.

Popin mukaan kaikki italialaiset eivät ota uusia, koronaviruksen vuoksi asetettuja sääntöjä vakavasti. Hyvä esimerkki ovat uutiskuvat täpötäysistä junista, joilla ihmiset pyrkivät pois karanteenialueilta juuri ennen kuin pohjoisitalialaisten liikkumiselle asetettiin uusia rajoituksia.
– Ongelma on vakava, enkä tiedä, kuinka kauan tämä vielä kestää. Uutisissa puhutaan jopa kolmesta kuukaudesta.

Koulut kiinni, lapset isovanhemmilla

”Nonno!”, huutavat Alessandro Parinin kolme lasta riemuissaan ja juoksevat isoisänsä syliin. Parinin 4-, 6- ja 7-vuotiaat lapset ovat päiväkotien ja koulujen suljettua usein isovanhempiensa hoidossa.

– Isovanhemmat ovat Italiassa ainoa asia, joka toimii. Lisäksi olemme järjestäneet lastenhoidon etätöiden avulla, Parini kertoo.

Parini kertoo koronaviruksen typistäneen arjen kodin ja isovanhempien kodin välille. Kuntosalit, ravintolat ja ostoskeskukset ovat vaihtuneet ulkoilmaan. Parinin mukaan italialaisten on kuitenkin mahdotonta noudattaa kaikkia uusia sääntöjä.

– Roomassakin alkaa olla paniikkimieliala, ja pelkään lasteni ja vanhempieni puolesta. Tilanne on vakava paitsi terveydenhuollon myös talouden kannalta. Jos Pohjois-Italia pysähtyy, koko Italia pysähtyy, Parini sanoo.

Parini kertoo työskentelevänsä yrityksessä, joka valmistaa terveydenhoidossa tarvittavia välineitä. Sairaaloiden arki on hänelle tuttu.

– Tehohoidossa ei ole tarpeeksi vuodepaikkoja. Jos tilanne pahenee, joudutaan tekemään valintoja siitä, ketkä hoidetaan ensiksi.

Parinin mukaan Italia aliarvioi koronaviruksen pitämällä sitä tavanomaisena influenssana. Jos virusta vastaan ei kehitetä rokotetta, voi epidemia kestää kesäkuuhun asti.

Koronavirus tarjosi yllätysloman

Päiväkotiohjaajana työskentelevälle Marilisa Censille koronaviruksen aiheuttamat varotoimet ovat tarkoittaneet ylimääräistä palkallista lomaa.

– Käytän tämän ajan lepäämiseen. En käy kuntosalilla tai museoissa, eli niiden sulkeminen ei vaikuta arkeeni. Se kuitenkin harmittaa, että en voi lähteä esimerkiksi viikonloppumatkalle.

Censi uskoo oman ikäluokkansa, yli 60-vuotiaiden, noudattavan hygieniasääntöjä ja metrin turvaväliä. Poskisuudelmia ei anneta enää edes perheen kesken. Nuorten kohdalla tilanne saattaa kuitenkin olla toisin.

– Nuoret ovat täynnä hormoneja, ei heitä voi pysäyttää, Censi nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat