Posti aloittaa yt-neuvottelut heti pääsiäisen jälkeen. Yhtiön tavoitteena on vähentää enintään 120 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä.
Pääsiäisen jälkeen alkavat yt-neuvottelut koskevat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotannon hallinnollisia tehtäviä ja esimiestehtäviä. Uudelleenjärjestelyjen myötä arvioidaan kuitenkin syntyvän myös uusia työtehtäviä, jotka vähentävät irtisanomistarvetta.
Posti pyrkii alentamaan kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhtiö perustelee säästötarvetta sillä, että postimäärä on pienentynyt rajusti, eivätkä supistuvat kirjevolyymin tuotot enää kata nykyisen jakelun kustannuksia.
– Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja painettujen sanomalehtien jakelumäärä on pudonnut jo 1950-luvun tasolle. Posti jakaa kotitalouksiin päiväjakelussa keskimäärin vain kahdeksan lähetystä viikossa. Seuraavina vuosina postin määrä vähenee yhä kiihtyvää tahtia kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon viestinnän digitalisoituessa, Postin tiedotteessa sanotaan.
Töiden uudelleenjärjestelyllä pyritään myös vahvistamaan uutta toimintamallia, jossa palvelut ovat mahdollisimman lähellä asiakasta.
Hakee kasvua verkkokaupasta
Säästötarpeesta huolimatta Posti hakee kasvua verkkokaupasta ja logistiikkapalveluista. Postin mukaan asiakkaiden tarpeiden ja toimintaympäristön muuttuminen edellyttää, että se investoi uudenlaisiin palveluihin, digitaalisuuteen, teknologiaratkaisuihin ja osaamiseen.
Eduskunta vapautti postipalvelujen kilpailun vuonna 2016, ja sen jälkeen kilpailu jakelupalveluissa on Postin mukaan kiristynyt. Posti ei saa tukea valtiolta, vaan toiminta rahoitetaan asiakkaiden maksamista palveluista.