Palvelualojen työnantajien (Palta) ja Posti- ja logistiikka-alan Unionin (PAU) neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ovat ajautuneet pattitilanteeseen.
Sekä Palta että PAU arvioivat, että uuden sopimuksen syntyminen ennen sopimuskauden päättymistä näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Ala uhkaa siis siirtyä sopimuksettomaan tilaan.
Paltan mukaan neuvottelujen takkuamisen syynä on PAUn haluttomuus reagoida postialan murrokseen. PAU on asiasta täysin eri linjoilla.
– Neuvottelut takkuavat siitä syystä, että työnantajaliitto on tuonut pöytään 17 sivua tavoitteita, joilla he pyrkivät rajusti heikentämään nykyisiä työehtosopimuksen ehtoja. Niiden vaikutukset kuukausipalkkaan ovat useita satoja euroja, sanoo PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.
"Menossa historian suurin murros"
Niemisen mukaan työantajaliitto on antanut ymmärtää, että kyseessä on ota tai jätä -tilanne. Nieminen kertoo, että Palta vaatii muun muassa vuoron maksimipituudeksi 10 tuntia sekä ilta-, yö- ja lauantaikorvausten pienentämistä. Niemisen mukaan Palta myös vaatii, että jakeluvuoroon ei välttämättä kuuluisi ollenkaan lajittelua.
– Se tarkoittaisi sitä, että yksi työntekijä voisi joutua 10 tuntia jakamaan kärryllä postia lumihangessa tai polkemaan jakelupyörällä saman verran. Se on fyysisestikin täysin mahdotonta, Nieminen sanoo.
Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto puolestaan sanoo, että PAUn muutosvastainen jarrutustaktiikka on johtanut siihen, että tärkeimmistä kysymyksistä ei ole päästy edes kunnolla neuvottelemaan.
– Postitoimialalla on menossa historian suurin murros, mikä edellyttää muutoksia myös työehtosopimukseen. PAU ei halua tunnustaa tätä tosiasiaa, Aarto sanoo.
Postin nykyisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyy lokakuun lopussa. Jos neuvottelutulosta ei synny, ala ajautuu sopimuksettomaan tilaan.
Postiala jättäytyi pois syksyllä 2013 neuvotellusta työmarkkinakeskusjärjestöjen välisestä työllisyys- ja kasvusopimuksesta. Sen jälkeen on solmittu kaksi vuodenpituista sopimusta. Työehtosopimuksen piirissä on runsaat 19 000 työntekijää.