Postipaketeissa saapuu Suomeen yhä enemmän hämäriä rohtoja – laihdutusvalmisteissa jopa vaarallisia aineita

tullikoira
Viime vuonna Tulli pysäytti reilu 4000 luvatonta lääkelähetystä. Tapauksista noin 850 katsottiin lääkerikoksiksi tai lääkerikkomuksiksi. Lehtikuva
Julkaistu 15.04.2017 03:00

MTV UUTISET-STT

Kansainvälisen verkkokaupan kasvun myötä Suomeen saapuu yhä enemmän lääkeväärennöksiä. Lisäksi Suomeen saapuu täällä hyväksymättömiä tuotteita, joita markkinoidaan lääkkeinä tai rohdosvalmisteina.

Viime vuonna Tulli pysäytti reilu 4000 luvatonta lääkelähetystä. Tapauksista noin 850 katsottiin lääkerikoksiksi tai lääkerikkomuksiksi.

Suomalainen saa tilata lääkkeitä Euroopasta kolmeksi kuukaudeksi

– EU-alueella laillisesti toimivat verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Suomessa on käytössä suomenkielinen ja ruotsinkielinen tunnus.

– Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty.

– Postitse Suomeen voi vastaanottaa lääkkeitä ETA-valtiosta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

– Reseptilääkkeen tilaajalla täytyy olla voimassaoleva resepti. Esimerkiksi erektio- tai laihdutuslääkkeen ostaminen internetistä ilman reseptiä on laitonta.

– Suomen ulkopuolelta ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse huumausainetta sisältäviä lääkevalmisteita tai eläinlääkkeitä.

– Yksityishenkilö voi tilata ravintolisiä eli niin sanottuja luontaistuotteita, kunhan ne eivät sisällä lääkkeeksi katsottuja aineita.

– Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että ETA-alueen ulkopuolelta tilatut valmisteet sisältävät vain sallittuja aineita tai rohdoksia.

(STT)

Lähde: Fimean Kansalaisen lääketieto -sivusto

Suurin osa Tullin pysäyttämistä luvattomista tai lääkeväärennöksiksi epäillyistä valmisteista on ollut matkalla Suomeen postiliikenteessä.

– Selkeää nousua on näkyvissä, ja kyllä se suurin on postiliikenteessä nettitilaamisen myötä, sanoo tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Ulkomaiden epävirallisilta lääkesivustoilta tilataan lääkevalmisteita laidasta laitaan erektiolääkkeistä särky- ja mielialalääkkeisiin sekä kauneudenhoitovalmisteisiiin.

Voi pahentaa vaivoja parantamisen sijaan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa pidetään hyvin todennäköisenä, että lääkeväärennökset ovat aiheuttaneet terveyshaittoja Suomessa, sanoo yliproviisori Sami Paaskoski.

Lääkeväärennös voi aiheuttaa monenlaista harmia riippuen sen sisällöstä ja käyttäjän terveydentilasta.

Osa verkkokauppojen valmisteista sisältää aivan muuta kuin mainoslauseissa väitetään. Tyyppiesimerkiksi Paaskoski poimii luonnontuotteina tai ravintolisinä markkinoidut laihdutusvalmisteet. Niistä on pitkin Eurooppaa löydetty keskushermostoon vaikuttavaa sibutramiini-nimistä lääkeainetta, joka on vedetty markkinoilta pois terveysriskien takia. Aineen on todettu lisäävän vakavien sydän- ja verisuoniongelmien riskiä.

Suomen markkinoille hyväksymättömissä valmisteissa on saatettu käyttää myös esimerkiksi vaarallisia korvikeaineita tai kemikaaleja, eikä niiden valmistusolosuhteistakaan voi olla varma.

Verkkokaupoista etsitään Paaskosken mukaan usein myös rohdoksia itse diagnosoituihin vaivoihin.

– Määrätään ikään kuin itse itselle lääkkeitä. Silloin voi olla, että lääkeaine ei kerta kaikkiaan sovellu henkilölle, jos on jotain perussairautta tai piilossa olevaa oiretta, joka muuten asianmukaisissa lääkärintarkastuksissa tulisi ilmi.

Jos valmiste taas ei sisällä mitään vaikuttavia aineita vaan on täysin tehoton, vaarana on, että vaiva, johon lääke oli tarkoitettu, pahenee.

Silmämääräisesti lääkevalmisteen koostumuksesta tai turvallisuudesta ei voi tehdä minkäänlaista arviota, Paaskoski sanoo. Virallisten verkkoapteekkien ulkopuolella riskit ovat suuret ja arvaamattomat.

Virallisen verkkoapteekin tunnistaa logosta

Fimea saa päivittäin kyselyitä lääkkeiden hankkimisesta ulkomailta, Paaskoski sanoo. Tärkeintä on hänen mukaansa varmistaa, että on tekemisissä virallisen verkkoapteekin kanssa.

EU-alueella toimivat, lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Suomalaisista verkkoapteekeista pitää listaa Fimea. EU-maiden viranomaiset julkaisevat vastaavia listauksia omista verkkoapteekeistaan.

Lääkkeiden luokittelu ja niiden toimitusehdot vaihtelevat jonkin verran EU-maiden välillä. Reseptilääkkeitä voi laillisesti toimivista verkkoapteekeista tilata vain reseptillä.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty. Niin kutsuttuja luontaistuotteita ulkomailta voi tilata, jos ne eivät sisällä Suomessa lääkkeeksi luokiteltuja aineita.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa