Erektiolääkkeet ovat suosituin laittomasti Suomeen tilattu lääke. Erektiolääkkeitä kaikista tullin haaviin jäävistä reseptilääkkeistä on yli kolmannes.
Seuraavaksi suosituimpia ovat särkylääkkeet ja huumaavat lääkkeet, kuten erilaiset rauhoittavat lääkkeet, epilepsialääkkeet ja mielialalääkkeet. Loput rajalla kiinni jäävistä laittomista reseptilääkkeistä ovat kaikkea maan ja taivaan väliltä allergia- ja astmalääkkeistä antibiootteihin, hiusten kasvua edistäviin lääkkeisiin ja syöpälääkkeisiin.
Tai ainakin näitä lääkkeitä ”verkkoapteekeista” tilaavat suomalaiset kuvittelevat saavansa. Totuus on usein aivan muuta.
– Löydämme yhä useammin merkkilääkkeitä, jotka ovat mitä ilmeisemmin väärennettyjä, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Tullin takavarikoimia laittomasti Suomeen tilattuja lääkkeitä.
Väärennös tarkoittaa sitä, että lääke näyttää samalta kuin alkuperäinen tuote, mutta se on tehty valvomattomissa olosuhteissa laittomassa lääketehtaassa. Tästä syystä lääke voi sisältää mitä tahansa ainetta.
– Jos väärennöslääkkeessä on sitä vaikuttavaa ainetta, mitä luvataan, saman paketin pillereissä vaikuttavan aineen määrä voi vaihdella niin, että joissakin tableteissa sitä ei ole lainkaan ja toisissa moninkertainen määrä, Sinkkonen kertoo.
Lue myös: Tulli: Koronaan liitetty loislääke pomppasi tilastossa – laittomasti tilattujen lääkkeiden takavarikoissa huima kasvu
Purkissa voi olla mitä tahansa
Erektiolääkkeet ovat Suomessa aina reseptilääkkeitä.
– Jos jokin "verkkoapteekki" mainostaa suomeksi myyvänsä niitä ilman reseptiä, kyse on aina laittomasta toiminnasta, Sinkkonen kertoo.
– Tilatessaan laittomia lääkkeitä ihmiset leikkivät terveydellään.
Tullin kuvaa lääkepullosta, jonka päälle on lisätty toisen lääkkeen etiketti.
Tulli tekee jatkuvasti kansainvälistä yhteistyötä ja tietojenvaihtoa muiden maiden viranomaisten kanssa. Tyypillisesti laittomat ”apteekit” myyvät asiakkaan tilaamia lääkkeitä, oli niitä valikoimassa tai ei.
– Yleinen tapa niillä on ostaa laittomilta markkinoilta mitä tahansa lääkettä, jossa päiväykset ovat menossa vanhaksi. Sitten ne liimaavat päälle sen lääkkeen etiketin, jota asiakas on tilannut, Sinkkonen kertoo.
– Jos asiakas ihmettelee, ettei lääke näytä samalta, "apteekista" kerrotaan esimerkiksi, että kyse on uudesta erästä ja asiakkaalla kävi tuuri, kun sai sitä.
Muutamia vuosia sitten pimeillä markkinoilla oli haalittu suuria eriä malarialääkettä. Tilasi asiakas mitä hyvänsä lääkettä ja luki paketissa minkä hyvänsä lääkkeen nimi, paketissa oli malarialääkettä.
Näitä paketteja tuli Suomeenkin.
Lue myös: Poliisi: Erittäin vaarallista muuntohuumetta löytynyt myös Kaakkois-Suomesta
Satakertainen määrä vaikuttavaa ainetta
Toinen tavanomainen tapa on myydä vitamiinipillereitä asiakkaan tilaamina lääkkeinä.
– Vitamiinipillereitä värjätään ja myydään esimerkiksi syöpälääkkeinä, Hannu Sinkkonen kertoo.
Tullin kuvaa takavarikoiduista lääkkeistä.
Euroopan laittomat lääketehtaat sijaitsevat usein keskisessä ja itäisessä Euroopassa.
– Osa niistä on osittain jopa asianmukaisen näköisiä, mutta se, miten niissä käsitellään lääkeaineita, ei ole asianmukaista, Sinkkonen kuvailee.
– Usein vaikuttavan aineen määrät ovat niin pieniä, ettei maallikko pysty niitä mittaamaan tasaisesti ja varmistamaan lääkkeiden tasalaatuisuutta.
0:50Rikospaikka: Tämä myrkky-Subutexeista tiedetään.
Sinkkonen kertoo, että aikoinaan Saksassa tutkittiin laboratoriossa laittomia erektiolääkkeitä. Saman paketin pillereissä oli huima ero vaikuttavan aineen määrissä.
– Osassa lääkkeistä ei ollut lainkaan vaikuttavaa ainetta. Jos pillereissä oli vaikuttavaa ainetta, se ei jakautunut tasan, vaan enimmillään joissakin tableteissa oli satakertainen määrä sitä toisiin tabletteihin verrattuna.
Jokainen voi kuvitella, miten satakertainen määrä erektiolääkettä voi vaikuttaa esimerkiksi sydänvikaiseen ihmiseen. Lääkkeet eivät toimi niin, että jos pieni määrä toimii hyvin, överi määrä lisää entisestään tehoa.
Erektiolääkkeissä käytetään vaikuttavana aineena usein sildenafiilia, jonka yliannostus voi aiheuttaa terveellekin näköhäiriöitä tai maksavaurion ja sairaalla jopa sydänpysähdyksen.
Lue myös: Pohjanmaan poliisi takavarikoi tuhansia rauhoittavia lääkkeitä – sama lääke aiheuttanut myrkytyksiä Turun seudulla
Pillereissä lattialaastia
Karmeimmillaan Sinkkonen muistaa tapauksen, jossa erektiolääkkeenä kaupattiin sinisellä seinämaalilla värjättyä lattialaastia.
– Lääkemassaa sekoitettiin muiden muassa betonimyllyssä. Näitä pillereitä suomalaisetkin ovat aikoinaan ostaneet, Sinkkonen kertoo.
Erektiolääkkeet ovat suosituin laittomasti Suomeen tilattu lääke.
Yksi tavallinen tapa on myös tekaista "uusia" lääkemerkkejä.
– Tuote näyttää lääkkeeltä, mutta oikeasti sellaista lääkettä ei ole olemassakaan. Lääkettä markkinoidaan netissä ja sen halpaa hintaa saatetaan perustella sillä, että se nojaa johonkin jo olemassa olevaan aiempaan lääketutkimukseen, Sinkkonen kuvailee.
– Tällainen menee ihmisiin helposti kuin häkä pönttöön. Lääke itsessään saattaa sitten olla ihan mitä vaan ainetta.
Tullin kuvaa takavarikoiduista lääkkeistä.
Laittomien lääkkeiden uskottavuutta lisäävät aidolta näyttävät etiketit ja paketit.
Myös laittomat ”verkkoapteekit” näyttävät monesti laillisilta apteekeilta. Monet niistä ovat suomenkielisiä ja Tulliin tulevien yhteydenottojen perusteella monille suomalaisasiakkaille on tullut yllätyksenä, etteivät kyseiset yritykset toimi Suomessa tai edes Euroopassa.
Tullin tilastoa takavarikoiduista lääkkeistä.
Laittoman lääkebisneksen taustalla on raha ja valtavat katteet. Lisäksi potentiaalisia asiakkaita voivat olla kaikki ihmiset, toisin kuin päihteissä.
– Lääkkeistä saa usein tuottoa enemmän kuin huumeilta. Esimerkiksi joskus laskettiin, että kun kokaiinissa kilon hinta oli noin 65 000 euroa, eräs tunnettu erektiolääke maksoi 90 000 kilolta, Sinkkonen kertoo.
Lue myös: Näin nettihuumekauppa toimii Suomessa viranomaisten iskujen jälkeen – myynti painui maan alle, pirstaloitui pikaviestisovelluksiin ja raaistui
Laiton lääketilaus voi tuoda seuraamuksia
Kaikkien lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä.
Jos tilaus osoittautuu laittomaksi, tulli takavarikoi lääkkeet. Asiakas siis menettää rahansa ja lääkkeensä ja voi myös syyllistyä lääkerikokseen.
Tullin tilastoa lääkesrikoksista.
Vuonna 2022 tulli takavarikoi yhteensä noin 356 000 laitonta lääketablettia. Lääkerikoksia tai -rikkomuksia kirjattiin 1330.
Koronavuosi 2021 oli ennätysvuosi lääketakavarikkojen suhteen, tuolloin tullin haaviin jäi reilut 1,5 miljoonaa lääketablettia. Tullin mukaan määrä johtui muutamista suurista takavarikoista ja tästä johtuen lääkerikoksiakin kirjattiin vain 930.
Vuonna 2020 tulli takavarikoi laittomia lääketabletteja 370 000 ja lääkerikoksia kirjattiin peräti 1470.