Potilas soitti saksofonia aivoleikkauksen ajan – musisointi kuvattiin videolle

0:57img
Näin potilas soitteli menemään leikkauspöydällä!
Julkaistu 20.10.2022 20:24
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Kirurgin mukaan potilas soitti leikkauksen aikana useampaan otteeseen Italian kansallislaulua sekä Love Story -elokuvan tunnusmusiikkia.

Italiassa eräälle aivokasvainpotilaalle tehtiin leikkaus niin, että hän oli hereillä operaation ajan. CNN ja CBS News kertovat, että mies soitti saksofonia kirurgien työskennellessä hänen aivojensa kimpussa.

Lue myös: Brasilialaisnaiselta poistettiin valtava kasvain – kirurgi julkaisi ällistyttävät kuvat: "Yksi suurimmista, joita on koskaan poistettu"

Yhdeksän tunnin leikkaus hereillä

Yhdeksän tuntia kestäneen leikkauksen aikana 35-vuotias muusikko soitti saksofoniaan.

Leikkaus tehtiin Roomassa sijaitsevassa sairaalassa viime viikon maanantaina. Hän pääsi sairaalasta kotiin torstaina.

Lue myös: Lapsi oli vasta 2-vuotias, kun Lauralla todettiin aivokasvain – tällaisia oireita ilmeni ennen syöpädiagnoosia

Onnistunut leikkaus

Neurokirurgi Christian Brogna on erikoistunut tällaisiin leikkauksiin. Hän kertoo CBS News -sivustolle, että kasvain poistettiin onnistuneesti eikä potilaalle tullut mitään sivuvaikutuksia.

Brogna johti kymmenhenkistä kansainvälistä erikoisasiantuntijoiden tiimiä, joka suoritti leikkauksen käyttäen viimeisintä teknologiaa.

Kirurgi kertoo, että kasvain sijaitsi erittäin monimutkaisessa aivojen osassa. Koska potilas oli vasenkätinen, oli leikkaus vielä astetta haastavampi monimutkaisempien aivojen hermoratojen vuoksi.

saksofoni

Potilas oli kertonut haluavansa pystyä jatkossakin soittamaan. Kuvituskuva.

Soittotaito kertoo aivoista paljon

Lääkärin mukaan potilas soitti leikkauksen aikana useampaan otteeseen Italian kansallislaulua sekä Love Story -elokuvan tunnusmusiikkia.

Leikkausvalmistelujen yhteydessä potilas kertoi hoitohenkilökunnalle, että musisointitaitojen säilyminen oli hänelle ehdottoman tärkeää. Se oli myös hyödyllistä kirurgi Brognalle, koska hän pystyi potilaan soittaessa saksofonia kartoittamaan erilaisia toimintoja tämän aivoissa.

– Se, että pystyy soittamaan jotain instrumenttia, merkitsee, että ymmärrät musiikkia, mikä on hyvin kognitiivinen toiminto. Se tarkoittaa, että voit olla vuorovaikutuksessa soittimen kanssa, pystyt koordinoimaan molempia käsiäsi, käyttämään muistiasi ja laskemaan. Musiikkihan on matematiikkaa, Brogna selittää.

– Lisäksi voidaan testata, miten potilas on vuorovaikutuksessa muiden tiimin jäsenten kanssa.

Lue myös: Sikiön sydämestä löytyi kasvain – leikattiin kesken raskauden: "Hyvin harvinaista"

Tärkeintä on valmistautua hyvin

CBS News kertoo, että Brogna on tehnyt satoja tällaisia leikkauksia. Hänen mukaansa avain onnistumiseen on hyvä valmistautuminen.

– Jokainen potilas on ainutlaatuinen, samoin jokaisen aivot. Niinpä meidän pitää todella tuntea potilas hyvin.

Operaatiota edeltävien kymmenen päivän aikana potilas tapasi hoitotiiminsä kuusi tai seitsemän kertaa. Brognan mukaan heille oli tärkeää kunnioittaa potilaan toiveita ja sitä, mitkä toiminnot tämän mielestä oli kaikkein tärkeintä säilyttää.

Brogna luonnehtii operaatioita suureksi räätälöidyksi kirurgiseksi toimenpiteeksi. Tällaista tai mitä tahansa aivokirurgista toimenpidettä valmisteltaessa tiimi tarkastelee ihmistä kokonaisuutena.

– Kun operoimme aivoja, operoimme ihmisen tunnetta itsestään, joten meidän pitää varmistaa, ettemme vahingoita ihmistä sellaisena kuin hänen persoonansa on. Sitä, millaisia ovat he ihmisinä, miten he tuntevat asioita ja luovivat läpi elämän. Potilas kertoo, mikä hänelle on elämässä tärkeää ja sinun tehtäväsi on varjella noita toiveita.

Lue myös: Tämän ennätyksen olisi mieluummin jättänyt väliin: Miehen munuainen kasvoi 15-kiloiseksi

Tieto auttaa potilasta olemaan rauhallinen

Valmistautumiseen kuuluu myös se, että potilaan varmistetaan tietävän kaikki toimenpiteen vaiheet ennen kuin siihen ryhdytään. Brognan mukaan näin edesautetaan sitä, että potilas on leikkauksen aikana hiljainen ja yhteistyökykyinen eikä ole peloissaan.

Brogna sanoo, että leikkauksen aikana salissa on tyynen hiljaista. Toki tässä tapauksessa hiljaisuuden rikkoi saksofoni.

Näin lääketiedekin kehittyy, sanoo kirurgi

Brogna kerto olevansa ylpeä siitä, että hänen potilaansa on voinut palata elämään normaalia elämää. Hän iloitsee siitäkin, että jokaisen tällaisen operaation myötä lääketiede ottaa askelia eteenpäin.

– Jokainen leikkaus on ikkuna aivoihin ja niiden toimintaan. Oppiessamme lisää otamme huomioon koko ihmisen, hänen elämänsä, mielenkiinnon kohteensa, harrastuksensa, työnsä. Se on tavoite.

Lue myös: Jennan aivoleikkaus lähetettiin suorana seuraajille Facebookissa: "On siistiä, että näin voi tehdä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: CNN, CBS News

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit