Tietynlainen ruokavalio voi ehkäistä kroonisia sairauksia – tutkijat ottivat mallia saarivaltion asukkailta

kasviproteiineja
NiMe-ruokavaliolla on samoja keskeisiä ominaisuuksia kuin ei-teollistuneilla ruokavalioilla. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 21.04.2025 15:15
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Työryhmä kehitti ruokavalion tarkasteltuaan Papua-Uuden-Guinean maaseudulla asuvien ihmisten suolistomikrobiomia.

Tutkijat kehittivät teollistumattomien yhteiskuntien ruokailutottumuksista vaikutteita saaneen ruokavalion, joka voi vähentää merkittävästi monien kroonisten sairauksien riskiä. Havainnoista kerrotaan tiedotteessa.

Lue myös: Tämä kansantauti on diabetesta yleisempi ja silti monelle tuntematon – seulonnoilla ehkäistäisiin turhia kuolemia

Cell-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen tekoa johtanut professori Jens Walter ja tutkija University College Cork -korkeakoulusta kertoo tiedotteessa, että teollistuminen on vaikuttanut voimakkaasti suolistomikrobiomiin, mikä on todennäköisesti lisännyt kroonisten sairauksien riskiä.

Teollistunut ruokavalio sisältää runsaasti prosessoituja elintarvikkeita ja vähän kuitua ja on vaikuttanut siihen, että erilaiset krooniset sairaudet, kuten lihavuus, diabetes ja sydänsairaudet, ovat lisääntyneet huomattavasti vauraissa maissa.

Tämän vastapainoksi kehitimme ruokavalion, joka jäljittelee perinteisiä, ei-teollistuneita ruokailutottumuksia ja on sopusoinnussa ruokavalion ja mikrobiomin vuorovaikutusta koskevan tietämyksemme kanssa. 

Alla olevalla videolla keskustellaan keinoista alentaa kolesterolia. Juttu jatkuu videon alla.

8:14imgHaastattelussa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Timo Strandberg ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

NiMe-ruokavalio

Ruokavalio on englanninkieliseltä nimeltään "Non-industrialized Microbiome Restore" -dieetti, lyhennettynä NiMe.

Työryhmä kehitti dieetin tarkasteltuaan Papua-Uuden-Guinean maaseudulla asuvien ihmisten suolistomikrobiomia. Siellä asuvien ihmisten mikrobiomi näyttää tutkijoiden mukaan olevan paljon monipuolisempi. Se sisältää runsaasti ravintokuidusta eläviä bakteereja ja siinä oli vähemmän länsimaiseen ruokavalioon liittyviä tulehdusta edistäviä bakteereja.

Cell-tiedelehti NiMe-ruokavalio havainnollistuskuvaEsimerkkejä osallistujille tarjotuista ruoista.Cell-tiedelehti / Elsevier

Lue myös: Sitrushedelmistä löytyi piristävä terveyshyöty – appelsiini päivässä riittää

Tätä tietoa hyödynnettiin NiMeTM-ruokavalion suunnittelussa. NiMe-ruokavaliolla on samoja keskeisiä ominaisuuksia kuin ei-teollistuneilla ruokavalioilla:

  • Kasvipainotteisuus: Koostuu pääasiassa vihanneksista, palkokasveista ja muista täyskasvisruoista. Yksi pieni annos eläinproteiinia päivässä (lohta, kanaa tai sianlihaa)
  • Ei maitotuotteita, naudanlihaa tai vehnää: Ne eivät kuulu Papua-Uuden-Guinean maaseudun asukkaiden perinteiseen ruokavalioon
  • Hyvin vähän jalostettuja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja.
  • Runsaasti kuitua: Kuitupitoisuus oli 22 grammaa 1 000 kaloria kohti

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkkejä herkullisiin kuitupitoisiin smoothieihin. Juttu jatkuu videon alla.

6:04imgHyvinvointivalmentaja Sonia Wahlroos antaa vinkit smoothie-juomiin.

Tästä kokeesta

Walter kertoo, että kolmessa viikossa ruokavaliosta seurasi osallistujille kolme muutosta: Ensinnäkin se edesauttoi laihtumista, toisekseen huono kolesteroli aleni sen avulla 17 prosenttia ja verensokeri laski kuusi prosenttia. Lisäksi C-reaktiivinen proteiini – tulehduksen ja sydänsairauksien merkkiaine – laski 14 prosentilla. 

Nämä parannukset olivat yhteydessä hyödyllisiin muutoksen osallistujien suolistomikrobiomissa. Suolistomikrobiomin bakteereilla on olennaisen tärkeä rooli ihmisen terveydelle ja ne vaikuttavat ruoansulatukseen, immuniteettiin ja aineenvaihduntaan.

Ruokavalioon kuului myös L.reuteri-nimistä bakteeria, jota esiintyy Papua-Uusi-Guinealaisten suolistossa, mutta vain harvoin teollistuneiden maiden asukkaiden mikrobiomeissa.

Lue myös: Tutkimus: Päivittäinen annos tätä ravintolisää voisi hidastaa ikääntymistä – kaksi tekijää toivat lisähyötyä

Ruokavalio lisäsi L. reuterin lyhytaikaista pysyvyyttä suolistossa. Se myös paransi teollistuneen ruokavalion vaurioittamaa mikrobiomia muun muassa vähentämällä tulehdusta edistäviä bakteereita ja bakteerigeenejä, jotka hajottavat suoliston limakerrosta. Nämä muutokset yhdistettiin kroonisten sairauksien riskin sydänmetabolisten merkkiaineiden paranemiseen.

Vaikka NiMe-ruokavaliota noudattaneiden kalorimäärä ei ollut pienempi, he laihtuivat ja ruokavalion yksinään huomattiin hyödyttävän sydäntä ja verenkiertoa.

Katso myös: Näin ruokavalio ja vitamiinit vaikuttavat vireystilaasi

7:46imgHaastattelussa laillistettu ravitsemusterapeutti FT Reijo Laatikainen.

Lue myös: Tiesitkö? BMI-lukemaa ei kannata liikaa tuijottaa – tämä oli sen alkuperäinen tarkoitus

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet:  University College Cork, Cell

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi