Naiset tyytyvät helposti liian pieneen palkkaan. Moni pelkää, että työpaikan saaminen tyssää liian koviin palkkavaatimuksiin ja tiukkoihin palkkaneuvotteluihin. ”Kyllähän sitä palkkaa voi sitten pikkuhiljaa tarkistaa, kunhan olen saanut ensin näytettyä mitä osaan”, naiset ajattelevat miehiä useammin.
− Jos on mennyt liian pienellä palkalla työpaikkaan, on palkkakuopasta vaikea nousta samassa työpaikassa, sanoo Suomen Ekonomiliiton asiamies Riikka Mykkänen. Mykkänen kannustaa panostamaan palkkaneuvotteluihin jo heti alkuunsa, sillä lähtöpalkalla on iso merkitys.
− Samassa työpaikassa ja samassa tehtävässä voi saada jonkinlaisia palkankorotuksia, muttei mitään mullistavaa. Jos on myynyt itsensä liian halvalla, on turha kuvitella, että saman työnantajan palveluksessa pystyisi tuplaamaan palkkansa, Mykkänen kertoo realiteeteista.
Valmistaudu neuvotteluun
Palkkaneuvotteluihin on syytä valmistautua huolella. Ensin on Mykkäsen mielestä hyvä tietää mistä oma palkka koostuu. Palkka jaetaan kolmeen osaan: perusosa koostuu työn vaativuudesta, henkilökohtainen osa taas muun muassa työntekijän osaamisesta ja kokemuksesta ja tulososa on palkan päälle tulevaa extraa. Palkan tulososa on usein palkkaneuvotteluiden ulkopuolella, koska työnantaja saa itse päättää mahdollisesta palkkabonuksesta.
Palkan perusosan periaate on, että samasta työstä maksetaan sama palkka. Henkilökohtainen palkan osa pohjaa ajatukseen, että hyvin tehdystä työstä maksetaan paremmin kuin huonosti tehdystä. Mykkänen sanoo, että jokaisella työpaikalla tulisi olla kriteeristö, jolla työntekoa arvioidaan. Harvalla työpaikalla näin kuitenkaan on.
Hyvä palkkaneuvottelija tietää oman arvonsa ja osaamisensa. Mitä paremmat näytöt on, sitä helpompaa työntekijällä on palkkaneuvotteluissa.
− Vaatii rohkeutta hinnoitella itsensä oikealla tavalla. Ammattiliitoista saa osviittaa siitä, mikä oman alan palkkataso on. Silloin ei voi mennä hirveästi pieleen, Mykkänen vinkkaa.
Rohkea osaa pyytää
Vähimmäispalkkataulukot eivät Mykkäsen mukaan tarkoita sitä, että vähimmäispalkkaan pitäisi tyytyä.
− Aina voi kopasta vähän kepillä jäätä ja koota rohkeuden rippeensä, Mykkänen kannustaa neuvottelemaan.
Mykkänen veikkaa, että tyypilliset naisten virheet palkkaneuvotteluissa on, että pyydetään liian vähän, ujostellaan palkkatoivetta ja valmistaudutaan huonosti neuvotteluun.
− Miehet ovat itsevarmempia ja ehkä luottavat enemmän omiin taitoihinsa kuin naiset. Naiset saattavat vähätellä omia taitojaan ja osaamistaan, Mykkänen miettii.
Jopa ekonominaiset ovat mieskollegoitaan huonompia palkkaneuvottelijoita: nais- ja miesekonomien välinen palkkaero on yksityisellä sektorilla 12 prosenttia samasta työstä. Vuosiin asiassa ei ole tapahtunut muutosta vaikka Ekonomiliitto on pitänyt asiaa esillä.
Aina naisetkaan eivät tosin ole ujoja palkan pyytäjiä:
− Totesin olevani palkkakuopassa, koska olin alun pitäen tullut työhöni alan opiskelijana. Marssin pomon luokse ja sanoin, että haluan palkankorotuksen. Kun hän antoi alemman vastatarjouksen, sanoin ettei se käy ja otan enemmin lopputilin. Lopulta sain pyytämäni palkkasumman, 34-vuotias Taina kertoo.
Palkkojen vertailua
− Palkka ei saisi olla tabu edes taloudellisesti kireinä aikoina, Mykkänen sanoo. − Siitä pitää voida keskustella.
Palkkatietämys ei ole Mykkäsen arvion mukaan kovin hyvää Suomessa. Hän epäilee tämän johtuvan siitä, että Suomessa ei ole ollut tapana kysellä, mitä muut tienaavat. Mykkänen on huomannut, että nykyään jo voi jutella kollegoiden ja ystävien kanssa palkoista.
− Silmäni aukenivat, kun työkaverini kertoivat, kuinka paljon heille maksettiin lähes samasta työstä. Pienen pohdinnan ja harmittelun jälkeen pyysin esimieheltäni palkkakeskustelua, Sanna, 28, kertoo.
Milloin ja miten lisää liksaa?
Palkasta on hyvä neuvotella silloin, kun vaihtaa työpaikkaa, tehtävät muuttuvat eli työtehtävät lisääntyvät tai tulevat vaativimmiksi, kehityskeskustelun yhteydessä tai silloin kun kokee jääneensä palkkakuoppaan.
Mykkänen kehottaa miettimään hyvät perustelut sille, miksi palkkaa pitäisi nostaa.
− Paitsi työtehtävissä niin myös omassa osaamisessa tapahtuneet muutokset ovat hyviä perusteluita palkankorotukselle.
Oma osaamistaso pitää tietysti osata arvioida oikein: isot luulot ja pienet taidot eivät oikeuta palkankorotukseen vaan saavat esimiehen usein vain pitämään pyytäjää ajattelemattomana. On hyvä olla itselleen rehellinen: kuinka hyvä ja ahkera oikeasti olen? Mitä oikeasti omasta mielestäni ansaitsisin, jos pohdin asiaa oikeudenmukaisesti?
Aina kun palkankorotukseen on olemassa perusteet, siitä kannattaa keskustella. Palkka kannattaa ottaa Mykkäsen mukaan puheeksi hyvissä ajoin ennen seuraavan vuoden budjetointia, joka on yleensä alkusyksystä. Yleensä pomotkin ovat hyvällä tuulella syksyisin kesälomien jälkeen, Mykkänen vihjaa.
Mykkänen kannustaa pyytämään pomolta reilusti keskusteluaikaa hyvällä varoitusajalla ja kertomaan heti, että haluaa keskustella silloin palkasta. Palkkakeskustelulle on syytä varata työpaikoilla reilusti aikaa ja oma tila etteivät työkaverit ja puhelut keskeytä neuvotteluja.
Teksti: Marianne Falck
Kuvat: Futureimagebank