Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Afganistanin tunti tunnilta muuttuvaa tilannetta MTV Uutisille puhelimitse.
Juuri nyt Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tilanne kehittyy äärimmäisen nopeasti. Viimeisten tietojen mukaan lentokenttää on tulitettu ja pääkaupunkiin edenneet Taleban-joukot ovat vallanneet muun muassa presidentin palatsin.
Presidentti Sauli Niinistö totesi MTV Uutisille Afganistanin tilanteen olevan "epäselvä, mutta oikeastaan vain Kabulin osalta".
– Taleban on edennyt äärettömän nopeasti ja se on varmasti ollut aikamoinen yllätys, Niinistö kertoi puhelimitse.
Yhdysvaltojen johtama pohjoinen liittouma hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001. Noin 20 vuoden ajan se koulutti ja aseisti paikallisen hallituksen armeijaa, joka romahti vain muutaman kuukauden aikana.
– Tulee väistämättä mieleen lähihistoria. Aika harvoin mikään tämäntyyppinen, hyvässä tarkoituksessa ja oikealla asialla tehty väliintulo on johtanut mihinkään hyvään, oikeaan lopputulokseen tai voittamiseen, Niinistö arvioi.
– Afganistanin kokemus jatkaa tuota ketjua. Ainakin Yhdysvalloissa selvästi odotettiin, että maan omat turvallisuusjoukot olisivat paljon omistautuneempia ja kykenevämpiä, Niinistö jatkaa.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa Afganistanin tilannetta: Taleban on aloittanut Kabulin valtaamisen
Olisiko asiat pitänyt tehdä toisin?
– Sitä on jälkiviisaana hyvin vaikea sanoa. Suomi on ollut myös mukana. Toki 20 vuodessa on tapahtunut myös hyvää kehitystä, erityisesti naisten ja tyttöjen mahdollisuuksien suhteen, Niinistö muistuttaa.
Talebanin vallan kaatumisen jälkeen tyttöjen ja naisten oikeudet lisääntyivät roimasti Afganistanissa. Tytöt esimerkiksi pääsivät kouluun. Talebanin tulevasta linjasta ei vielä ole arkkoja tietoja, mutta oletettavaa on, että monet tiukat säännöt tekevät paluun.
"On tunnustettava tosiasiat"
Afganistania vielä tovi sitten presidenttinä hallinnut Ashraf Ghani poistui maasta iltapäivällä Suomen aikaa.
Talebanin edustajan mukaan he haluavat "muodostaa kattavan islamilaisen hallituksen, jossa kaikilla afganistanilaisilla on edustus".
– Tulette näkemään sen tulevaisuudessa, kun valta vaihtuu rauhanomaisesti, vakuutti talebanien aselevosta neuvottelevaan ryhmään Qatarissa kuuluva Suhail Shaheen yleisradioyhtiö BBC:lle STT:n mukaan.
Taleban on kuitenkin tänään myös viestittänyt, että minkään sortin väliaikaista hallintoa ei pystytetä, vaan järjestö ottaa vallan yksinkertaisesti itselleen.
– On pakko suhtautua niin, että vaikka hallinnosta ei tykättäisikään, niin parempi ainakin yrittää pitää jonkinlaista keskusteluyhteyttä, Niinistö katsoo.
Toistaiseksi ainakin Venäjä ja Kiina ovat ilmoittaneet pitävänsä suurlähetystönsä Afganistanissa. Monet muut valtiot sen sijaan ovat kertoneet joko evakuoivansa kaikki tai suurimman osan edustajistaan.
– On tunnustettava tosiasiat ja pyrittävä katsomaan, syntyykö minkäänlaista mahdollisuutta käydä keskusteluja tuon uuden hallinnon kanssa, mikä se sitten lieneekään, Niinistö sanoo.
Pakolaisvirrat kasvavat
Oli Afganistanin tuleva hallinto millainen tahansa, niin selvää on ainakin se, että maasta pakenevien määrä tulee vain lisääntymään.
– Pakolaisvirrat liikkuvat jo nyt sekä pohjoiseen että etelään. Iranin ja Turkin rajoilta varmasti moni mielii eteenpäin, aina Eurooppaan asti, Niinistö uskoo.
Sunnuntai-iltana Suomen hallitus kertoi päättäneensä, että Afganistanista tehtäviä evakuointeja laajennetaan. Perjantaina hallitus linjasi, että Suomeen voidaan tuoda 130 henkilöä, jotka ovat olleet Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa. Nyt tuo määrä nostettiin 170 henkilöön.
– Pakolaiskysymys jää aika paljon riippumaan siitä, kuinka mittavia pakolaisvirtoja lähtee liikkeelle ja mihin suuntaan. Ihan epäilemättä se tulee muodostamaan melkoisen haasteen lähialueille ja vähän laajemminkin, Niinistö sanoo.
Pakolaiset eittämättä lisääntyvät, mutta Talebanilla voi olla myös arvaamattomia vaikutuksia lähialueiden turvallisuustilanteeseen.
– Se on pitkäaikaisempi ulottuvuus sillä alueella ja ehkä aika laajastikin. Sitä on aika vaikea lähteä ennakoimaan, miten maailma siinä kohdassa muuttuu.