Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on palkittu Global Citizen -palkinnolla New Yorkissa. "Maailmankansalaisen" tunnustuspalkinnon myönsi Atlantic Council -järjestö maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.
Palkinto myönnetään vuosittain henkilöille, jotka ovat merkittävällä tavalla vahvistaneet transatlanttisia suhteita. Palkinnon saivat tänä vuonna Niinistön lisäksi Indonesian presidentti Joko Widodo, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, Googlen emoyhtiö Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai sekä näyttelijä ja aktivisti Forest Whitaker.
Palkinnot Niinistölle ja Anderssonille jakoi tilaisuudessa Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt.
Huitfeldtin puhe ei niinkään ollut suunnattu Niinistölle ja Anderssonille, vaan Suomelle ja Ruotsille valtioina. Huitfeldin mukaan maat ansaitsevat toiminnastaan tunnustuksen. Niinistö ja Andersson johtivat niiden ulkopolitiikkaa, kun ne päättivät Nato-jäsenyyden hakemisesta.
– Tänään juhlimme maailmankansalaisia. Se on titteli, jonka sekä Suomi että Ruotsi ansaitsevat vahvojen ja päättäväisten tekojensa kautta, Huitfeldt sanoi.
Niinistö ei itse päässyt paikalle palkitsemistilaisuuteen New Yorkiin, koska osallistui maanantaina kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin. Palkinnon nouti hänen puolestaan ulkoministeri Pekka Haavisto.
Niinistö lähetti tilaisuuteen videotervehdyksen. Hän kiitti Atlantic Councilia palkinnon myöntämisestä "suurena kunniana". Hän sanoi, että transatlanttinen suhde on nyt entistä vahvempi ja maat Atlantin molemmin puolin ovat sitoutuneita Ukrainan auttamiseen.
Sota lisännyt yhteistyön tarvetta
Presidentti Niinistö kertoi, että hänen omaa suhdettaan Yhdysvaltoihin on muokannut etenkin kirjallisuus muun muassa Ernst Hemingwayn, Paul Austerin ja Kurt Vonnegutin tuotannon kautta.
– Kirjallisuus on ollut ikkunani amerikkalaiseen sieluun, Niinistö sanoi.
Niinistö kiitti kaikkia niitä Yhdysvaltojen senaattoreja, jotka äänestivät Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin puolesta, mutta kohdisti viestin myös vastaan äänestäneille.
– Suomella on maine, että se ottaa sitoumuksensa vakavasti. Nato-jäsenenä sitoudumme koko liittouman turvallisuuteen. Presidentti Kennedyn sanoja mukaillen: Me emme kysy vain, mitä Nato voi tehdä meidän hyväksemme, vaan mitä me voimme tehdä Naton hyväksi.
Niinistö kertoi, että hän on todennut kaikille tapaamilleen Yhdysvaltain presidenteille, miten maitamme yhdistävät arvomme, taloutemme ja historiamme sekä myös tulevaisuutemme.
Niinistön mukaan käynnissä oleva sota lisää entisestään yhteistötyön tarvetta Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.
– Meidän on tarkasteltava vakavasti tuotantoketjujamme, riippuvuussuhteitamme ja kriittisiä alojamme.
Arvostettu palkinto
Yhdysvaltalainen Atlantic Council on maailman tunnetuimmista kansainvälisiin suhteisiin keskittyvistä ajatushautomoista. Sillä on vahvat kytkökset puolustusliitto Natoon.
Ensimmäinen Global Citizen -palkinto myönnettiin vuonna 2004 Stanislav Petroville. Hän oli neuvostoarmeijan upseeri, joka sai vuonna 1983 tietokoneen tuottaman varoituksen, jonka mukaan Yhdysvallat on laukaissut viisi mannertenvälistä ydinohjusta kohti Neuvostoliittoa.
Petrov ei uskonut varoitusjärjestelmän tietokoneita ja kuittasi hälytyksen vääräksi, mikä osoittautui oikeaksi tulkinnaksi. Ohjesäännön vastainen toiminta saattoi pelastaa maailman Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen väliseltä ydinsodalta, jos Neuvostoliitto olisi reagoinut hälytykseen vastaiskuin.
Myöhemmin arvostetun palkinnon ovat saaneet muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministereinä toimineet Henry Kissinger ja John Kerry sekä IMF:n pääjohtajana toiminut ja nykyinen Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.
Tämän vuoden gaalassa muistettiin kuningatar Elisabetin ja Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben elämäntyötä. Salamurhattuna kuollut Abe sai Global Citizen -palkinnon vuonna 2016.