Joe Biden: Edessä vaikea talvi Ukrainassa

USA:n, Saksan, Ranskan ja Britannian johtajakvartetti aloitti Ukraina-tapaamisen Berliinissä. Scholz varoittaa, että Naton ei pidä ajautua sotaan Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain, Saksan, Ranskan ja Britannian johtajat aloittivat perjantaina iltapäivällä neljänvälisen tapaamisensa Berliinissä. Lännen tuki Ukrainalle on tärkein aihe presidentti Joe Bidenin, liittokansleri Olaf Scholzin, presidentti Emmanuel Macronin ja pääministeri Keir Starmerin keskusteluissa.

Yhdysvaltojen presidentti Biden sanoi aiemmin perjantaina, että Ukrainassa on edessä vaikea talvi eikä länsi voi hellittää Ukrainan tukemisessa. Bidenin mukaan tukea on jatkettava niin kauan, että Ukraina saavuttaa haluamansa oikeudenmukaisen rauhan.

Liittokansleri Scholzin mukaan Saksa tukee Ukrainaa niin vahvasti kuin mahdollista.

–  Samalla me varmistamme, ettei Natosta tule sodan osapuoli ja ettei tämä sota johda vielä suurempaan katastrofiin, Scholz kuitenkin varoitti.

Bidenille Saksan korkein kunniamerkki

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ojensi Bidenille Berliinissä aiemmin päivällä Saksan korkeimman kunniamerkin, liittotasavallan ansioritarikunnan erikoisluokan suurristin.

Steinmeier kuvaili Bidenia demokratian esitaistelijaksi ja sanoi olevan paljon Bidenin ansiota, että Nato on säilynyt niin vahvana ja yhtenäisenä Venäjän hyökkäyssodan aikana. Liittopresidentti toivoi, että sekä Yhdysvallat että Eurooppa muistaisivat olevansa korvaamattomia toisilleen.

Steinmeierin mukaan vielä muutama vuosi sitten etäisyys Yhdysvaltain ja Saksan suhteessa oli kasvanut niin suureksi, että "olimme melkein kadottaneet toisemme". Liittopresidentti ei tosin maininnut Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia nimeltä.

–  Mutta sinun (Bidenin) tultuasi valituksi presidentiksi palautit Euroopan luottamuksen transatlanttiseen yhteistyöhön ennalleen kirjaimellisesti yhdessä yössä, Steinmeier kehui.

Biden tapasi Berliinissä myös natsien juutalaisvainoista hengissä selvinneen 102-vuotiaan Margot Friedländerin, joka muutti toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltoihin, mutta palasi takaisin kotimaahansa 2010.

–  Minulle on todella suuri kunnia saada olla seurassanne, Biden sanoi Friedländerille.

Bidenin oli tarkoitus matkustaa Saksaan jo viime viikolla, mutta matka peruttiin Yhdysvaltoihin rantautuneen hurrikaani Miltonin takia. Tuolloin Bidenin oli tarkoitus keskustella myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat